Časť Kerčského mosta, ktorý spája Rusko s Krymom, sa zrútila. Úrady hovoria o bombe vo vozidle

TA3 ČTK
8.10.2022 08:16

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, sa v sobotu po explózii a požiari niekoľkých cisterien zrútila časť vozovky. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute, napísal ruskojazyčný server BBC. Požiar sa podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie podarilo uhasiť. Cestnú aj železničnú dopravu už obnovili.

Prvé správy o požiari a explózii na moste, ktorý je symbolom ruskej anexie Krymu, sa objavili okolo 06:00 moskovského času (05:00 SELČ). Podľa miestnych úradov plamene zachvátili cisternu na nákladnom vlaku, informáciu následne potvrdila krymská železničná správa.

"Mostné oblúky nie sú poškodené. Je príliš skoro na to, aby sme hovorili o príčinách a následkoch. Pokračuje sa v hasení ohňa," napísal krátko po incidente Oleg Krjučkov, poradca šéfa správy anektovaného polostrova. Plamene sa plne podarilo uhasiť o 10:00 moskovského času (09:00 SELČ), uviedlo podľa agentúry Interfax ruské ministerstvo pre mimoriadne udalosti.

Ruský protiteroristický výbor následne uviedol, že na 19 kilometrov dlhom moste explodoval nákladný automobil, čo viedlo k vznieteniu niekoľkých cisterien vlakovej súpravy. Zábery z bezpečnostných kamier ukázali veľkú explóziu a mohutný požiar na železničnej časti mosta. Podľa agentúry AFP sa zdá, že zdrojom výbuchu bolo biele nákladné vozidlo, ktoré ešte za tmy išlo po moste pozdĺž niekoľkých ďalších vozidiel.

"Podľa predbežných údajov pri incidente zahynuli traja ľudia. Išlo zrejme o cestujúcich v aute idúceho vedľa nákladného vozidla, ktoré explodovalo. Telá dvoch mužov a jednej ženy vytiahli z vody, identifikujú sa," uviedol podľa agentúry TASS vyšetrovací výbor.

Šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov na sociálnej sieti Telegram potvrdil, že sa kvôli incidentu "zrútili dva pruhy" cesty v smere z Krasnodaru do Kerče. Horiaci vlak podľa neho z oboch smerov skúsi odtiahnuť dve lokomotívy. "Akonáhle uhasíme požiar, budeme môcť posúdiť rozsah poškodenia mosta a jeho podpier a hovoriť o časovom rámci obnovenia dopravy," napísal Aksjonov. Cesta zo smeru z Kerču do Krasnodaru, teda vedúca z anektovaného polostrova do Ruska, sa zdá byť nepoškodená.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok