Časť Kerčského mosta, ktorý spája Rusko s Krymom, sa zrútila. Úrady hovoria o bombe vo vozidle

TA3 ČTK
8.10.2022 08:16

Na Kerčskom moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, sa v sobotu po explózii a požiari niekoľkých cisterien zrútila časť vozovky. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute, napísal ruskojazyčný server BBC. Požiar sa podľa ruského ministerstva pre mimoriadne situácie podarilo uhasiť. Cestnú aj železničnú dopravu už obnovili.

Časť Kerčského mosta, ktorý spája Rusko s Krymom, sa zrútila. Úrady hovoria o bombe vo vozidle
Twitter/Михайло Подоляк

Je príliš skoro na to určiť príčinu požiaru a jeho následkov, napísal na Twitteri vojenský expert Mick Ryan. Podľa jeho názoru je na zrútenie betónovej vozovky potrebné veľké množstvo výbušnín. "Ak by boli namierené na správne miesta na moste, bolo by treba niekoľko nákladných vozidiel alebo rakiet/bômb," napísal Ryan. Rusko pripojilo Krym k svojmu územiu v roku 2014. Ukrajina a väčšina krajín sveta túto anexiu neuznáva. Most vedúci z Ruska cez Kerčský prieliv na Krym bol slávnostne otvorený v máji 2018.

Rusko od februára vedie s Ukrajinou vojnou. Zatiaľ nie je jasné, kto je za výbuch zodpovedný alebo čo bolo jeho príčinou, Moskva ani Kyjev sa v tomto smere oficiálne nevyjadrili. Ukrajinci však nenechali škody na moste bez povšimnutia. "Križník Moskva a teraz Kerčský most - dva známe symboly ruskej sily na ukrajinskom Kryme - sú zničené. Čo ďalej, Rusi?" napísalo na Twitteri ukrajinské ministerstvo obrany s odkazom na ruský krížnik, vlajkovú loď ruskej Čiernomorskej flotily, ktorý sa po ukrajinskom útoku potopil v apríli.

"Všetko nelegálne musí byť zničené, všetko ukradnuté sa musí vrátiť Ukrajine, všetko okupované Ruskom sa musí vrátiť," napísal na Twitteri poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak. Ku komentáru pripojil fotografiu zrútenej cesty. "Reakcia kyjevského režimu na poškodenie civilnej infraštruktúry ukazuje jeho teroristickú povahu," uviedla podľa ruských médií hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok