Vysoké ceny energií, spájanie obcí aj nezáujem kandidovať. Malé mestá a obce trápia viaceré problémy

ta3
6.10.2022 18:47

Obce a mestá trápia rôzne problémy. Či už sú to vysoké ceny energií, budovanie nájomných bytov a oprava ciest, ale aj nezáujem obyvateľov kandidovať na starostov a primátorov. Hosťami štvrtkovej Predvolebnej diskusie ta3 v Sobášnom paláci v Bytči boli Anna Staňová, zastupujúca starostka obce Moškovec, Jozef Grapa, jediný kandidát na primátora Krásna nad Kysucou, Branislav Tréger, jediný kandidát na primátora mesta Liptovský Hrádok a zároveň predseda ZMOS a Peter Majko, starosta obce Necpaly.

Vysoké ceny energií, spájanie obcí aj nezáujem kandidovať. Malé mestá a obce trápia viaceré problémy
ta3

Branislav Tréger, kandidát na primátora mesta Liptovský Hrádok a predseda ZMOS, sa poďakoval svojim doterajším pracovníkom. “Mám česť pracovať s ľuďmi, ktorí sú vysoko profesionálni,“ uviedol v Predvolebnej diskusii ta3 Tréger. Dodal, že práca v prospech občanov je dôležitá a pracovná doba pre neho naozaj trvá celý deň.

Je spájanie obcí dobrý nápad?

Starosta Majko si nemyslí, že spojenie menšej obce s obcou Necpaly by bol problém. “Pred dvadsiatimi rokmi s tým boli problémy, lebo ľudia boli patrioti, ktorí chceli, aby ich obec prežila,“ povedal. Vysvetlil, že teraz tomu už tak nie je vďaka mikroregiónom. “Máme spoločné úrady s menšou obcou a spolupráca je úžasná, funguje to,“ dodal.

“Ak sa chce mesto rozvíjať, musí mať pozemky a musí stavať nájomné byty,“ uviedol Grapa. Vysvetlil, že jeho filozofiou rozvoja sú nájomné byty a služby pre občanov, ktoré potrebujú hlavne mladé rodiny. K spájaní obcí uviedol, že je často chaotické a zákony sú vraj nejasné.

Tréger poznamenal, že pre developerov je veľmi jednoduché, aby zneužívali stavebný zákon a vymáhali od starostov malých obcí škody. “Toto sa veľmi často stáva,“ povedal. Združenie obcí je podľa neho dobrý spôsob, ako zachovať charakter jednotlivých malých obcí, nie ich spájanie. Tiež by to vraj ochránilo štatutárov pred takýmito praktikami. “Malé obce k tomu aj tak budú ekonomicky donútené,“ dodal Tréger.

Energetická kríza a nejasná budúcnosť

“Účet za elektrickú energiu bude vďaka novému šetrnému verejnému osvetleniu nižší,“ uviedla k téme energetickej krízy Staňová. Nemá strach ani z vykurovania, lebo obec nič nevykuruje. “V celej obci máme deväť verejných lámp,“ pokračovala. Avizovala, že ak by problémy nastali, polovicu z nich by vypli. “Do novšej ulice sme dokonca chceli dotiahnuť verejné osvetlenie ale traja majitelia domov na ulici mi povedali, že načo, oni majú radi tmu,“ dodala.

“To bude problém,“ povedal k téme energií Majko. Nevie si predstaviť, ako zostaví rozpočet, ak ceny energií pôjdu výrazne hore. Tento problém nechce riešiť úverom, ale skôr šetrením. Avizoval, že zateplenie budov by mohlo byť jedným z riešení. Dúfa, že štát obciam dostatočne pomôže.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 si môžete pozrieť aj tu:  

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok