Švédske vyšetrovanie podporilo teóriu sabotáže plynovodu Nord Stream

ta3 čtk
6.10.2022 15:00

Vyšetrovanie škôd v miestach úniku plynu na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 posilnilo podozrenie zo sabotáže. Podľa agentúry Reuters o tom informovala švédska tajná polícia. Švédsko na miesto vyslalo tento týždeň ponorku.

d
TASR/AP

"Po dokončení prieskumu miesta činu švédska bezpečnostná služba dospela k názoru, že minulý týždeň na Nord Streame 1 a 2 vo švédskej ekonomickej zóne došlo k výbuchom, ktoré spôsobili rozsiahle škody na plynovodoch," uviedla švédska tajná polícia vo vyhlásení. Na mieste Švédsko zabavilo bližšie nespresnený materiál, ktorý podrobí analýze. Oblasť únikov už nie je uzavretá, oznámila v inom vyhlásení švédska prokuratúra.

Švédske a dánske úrady vyšetrujú štyri úniky z plynovodov Nord Stream 1 a 2 vo švédskej a dánskej výlučnej ekonomickej zóne v Baltskom mori.

Európske štáty už skôr uviedli, že majú podozrenie, že plynovody boli poškodené zámerne. Rusko, ktorého pološtátna firma Gazprom je väčšinovým vlastníkom plynovodov, zo sabotáže obvinilo Západ, konkrétne Spojené štáty. Washington akékoľvek zapojenie do incidentu odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok