Rusko nešetrí kritikou. Chce sa podieľať na vyšetrovaní poškodenia plynovodov Nord Stream

TA3 ČTK
6.10.2022 14:43

Rusko nemôže byť vylúčené z medzinárodného vyšetrovania nedávnych poškodení plynovodných potrubí Nord Stream 1 a Nord Stream 2, uviedla podľa agentúry TASS hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Kritizovala tiež, že Dánsko údajne odmieta na objasnení incidentov s Ruskom spolupracovať.

Rusko nešetrí kritikou. Chce sa podieľať na vyšetrovaní poškodenia plynovodov Nord Stream
TASR/AP

Problémy s únikmi plynu z plynovodných potrubí, ktoré vedú z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora, hlásili minulý týždeň dánske a švédske úrady. Cez víkend potom Dánsko oznámilo, že únik sa zrejme zastavil. Nemecko v sobotu uviedlo, že chce úniky z potrubia vyšetriť spoločne s Dánskom a Švédskom. Podľa predstaviteľov krajín Európskej únie stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky.

Predstaviteľka ruského ministerstva zahraničia Zacharovová vo štvrtok zdôraznila, že Rusko sa bude domáhať podielu na vyšetrení diverzných akcií na plynovodných potrubiach. V stredu sa podpredseda ruskej vlády Alexander Novak sťažoval, že Dánsko v tejto súvislosti nereaguje na ruské žiadosti.

"Pokiaľ nie je majiteľovi (plynovodného potrubia) dovolené podieľať sa na vyšetrovaní, znamená to, že je čo skrývať," povedala Zacharovová v narážke na to, že väčšinovým vlastníkom plynovodov je ruská štátna firma Gazprom. Za absurdné hovorkyňa ruskej diplomacie označila obvinenie, že za poškodením potrubia stojí priamo Rusko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok