Bavorsko zintenzívni náhodné kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom. Kritizuje nedostatočný dohľad

TA3 ČTK
6.10.2022 14:35

Bavorsko kvôli rastúcej migrácii od piatku zintenzívni náhodné kontroly na bavorských hraniciach s Českom a Rakúskom. Vo štvrtok to oznámil bavorský minister vnútra Joachim Herrmann. Svoje rozhodnutie, ktoré bude platiť do odvolania, zdôvodnil nedostatočnou ochranou vonkajších hraníc Európskej únie.

Bavorsko zintenzívni náhodné kontroly na hraniciach s Českom a Rakúskom. Kritizuje nedostatočný dohľad
TASR/Pavol Zachar

"Podľa hodnotenia našich migračných expertov treba v nadchádzajúcich mesiacoch počítať s ďalším nárastom nedovolených vstupov, predovšetkým na takzvanej balkánskej ceste," povedal Herrmann. Balkánska migračná trasa vedie cez Rakúsko do Nemecka. Kvôli už početnejším kontrolám na rakúsko-nemeckej a rakúsko-maďarskej hranici sa migranti snažia do Nemecka dostať cez Slovensko a Česko. Česká republika preto dočasne obnovila stále kontroly na česko-slovenskej hranici.

Šéf nemeckých policajných odborov (DPolG) Heiko Teggatz na začiatku septembra vyzval spolkovú ministerku vnútra Nancy Faeserovú, aby kvôli zhoršujúcej sa migračnej situácii trvalú ostrahu hraníc s Českom obnovila. Nemecko k takému riešeniu zatiaľ pristúpiť nechce, k vlastnému postupu sa ale teraz uchýlilo Bavorsko, ktoré s Českom hraničí.

Aj v Sasku, ktoré je tiež českým susedom, silnejú hlasy po obnovení hraničných kontrol. Frakcia saskej vládnej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) v zemskom sneme požaduje viac kontrol na pomedzí s Českom. Vnútropolitický hovorca frakcie CDU v saskom krajinskom sneme Ronny Wähner podľa denníka Sächsische Zeitung povedal, že dôvodom pre takéto kontroly sú prudko rastúce počty prichádzajúcich migrantov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok