Senna, Schumacher či Hamilton. Ktoré mená dominovali bohatej histórii F1?

ta3/Milan Špak
13.11.2022 00:00

Korene Formuly 1 siahajú do roku 1950, kedy sa prvým šampiónom stal Giuseppe Farina na monoposte Alfa Romeo. F1 sa od 50. rokov minulého storočia stala renomovanou značkou. Každú veľkú cenu sledujú desiatky miliónov ľudí po celom svete. Posledné preteky sezóny 2021 v televízii sledovalo dokonca necelých 110 miliónov ľudí. Ktoré mená, tímy a automobilové koncerny dominovali vyše 70-ročnej histórii kráľovnej motošportu?

Senna, Schumacher či Hamilton. Ktoré mená dominovali bohatej histórii F1?
Profimedia

Niki Lauda

Práve rakúsky pretekár Niki Lauda zohral kľúčovú úlohu v jednej z najúchvatnejších sezón v histórii F1. Po tom, čo si Lauda kúpil sedačku v tíme March v rokoch 1971 a 1972 mu bolo ponúknuté miesto tretieho jazdca v tíme BRM po boku Jeana-Pierra Beltoisa a Claya Ragazzoniho, ktorých sa mu podarilo zdolať. Upútal tak pozornosť tímu z Maranella. V roku 1975 vo farbách Ferrari oslavoval svoj prvý majstrovský titul.

Kariéra Nikiho Laudu sa spája s menom Jamesa Hunta. Boli to súperi od čias pretekania vo Formule 3, no v osobnom živote boli dobrými priateľmi. Práve títo dvaja rivali zviedli pamätnú bitku o titul v roku 1976. Zdalo sa, že Lauda mieri za druhým prvenstvom po sebe, keď vyhral štyri z úvodných šiestich veľkých cien.

1. august 1976 je dňom, ktorý sa navždy vryl do histórie motošportu. Počas Veľkej ceny Nemecka na Nürburgringu mal Lauda nehodu a jeho Ferrari sa vznietilo. Rakúšan bol v ohnivom pekle uväznený takmer minútu, kým sa ho trom jazdcom podarilo vyslobodiť. Utrpel ťažké popáleniny v oblasti hlavy a rúk, prišiel o väčšinu pravého ucha, o obočia aj očné viečka. Navyše sa nadýchal horúcich toxických plynov, ktoré mu vážne poškodili pľúca. V nemocnici dokonca dostal posledné pomazanie.

Je dôležité podotknúť, že Lauda sa počas týždňa pred pretekmi snažil presvedčiť ostatných jazdcov, aby veľkú cenu bojkotovali, keďže 23-kilometrový okruh nemal dostatočné bezpečnostné opatrenia.

Niki Lauda Profimedia
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 3 / 11
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok