Senna, Schumacher či Hamilton. Ktoré mená dominovali bohatej histórii F1?

ta3/Milan Špak
13.11.2022 00:00

Korene Formuly 1 siahajú do roku 1950, kedy sa prvým šampiónom stal Giuseppe Farina na monoposte Alfa Romeo. F1 sa od 50. rokov minulého storočia stala renomovanou značkou. Každú veľkú cenu sledujú desiatky miliónov ľudí po celom svete. Posledné preteky sezóny 2021 v televízii sledovalo dokonca necelých 110 miliónov ľudí. Ktoré mená, tímy a automobilové koncerny dominovali vyše 70-ročnej histórii kráľovnej motošportu?

Senna, Schumacher či Hamilton. Ktoré mená dominovali bohatej histórii F1?
Profimedia

Takmer neporaziteľný Ford-Cosworth

Americká automobilka Ford zohrala v F1 dôležitú úlohu, keď spojila sily s britským výrobcom Cosworth. Medzi rokmi 1968 až 1982 získali jazdci na monopostoch poháňaných motormi od Ford-Cosworth celkovo 12 titulov majstra sveta.

Tieto motory mali pod kapotou tímy ako Lotus, Tyrrell, McLaren, Williams či spomínaný Brabham. Za volantom v tomto období sedeli napríklad Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, James Hunt či Keke Rosberg. Bol medzi nimi aj jediný posmrtný majster Jochen Rindt. Jazdec Lotusu zahynul v roku 1970 počas tréningu na VC Talianska v Monze, no v zostávajúcich troch pretekoch sa už nikomu nepodarilo prekonať jeho dovtedajší bodový zisk.

Trikrát sa podarilo prerušiť túto dominanciu jazdcom Ferrari, jeden titul získal Jody Scheckter (1979) a dvakrát sa tešil legendárny Niki Lauda (1975 a 1977).

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 11
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok