OPEC a jeho spojenci znížia produkciu ropy výraznejšie, ako sa očakávalo

ta3 ČTK
5.10.2022 15:49

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu OPEC a jej spojenci na čele s Ruskom znížia produkciu ropy o dva milióny barelov denne. Ministri členských krajín skupiny označovanej OPEC+ sa na tom dohodli v stredu na svojom pravidelnom mesačnom stretnutí. Je to oveľa výraznejšie zníženie, než sa čakalo, analytici najčastejšie hovorili zhruba o jednom milióne barelov.

OPEC a jeho spojenci znížia produkciu ropy výraznejšie, ako sa očakávalo
Twitter/Reuters

V celom svete sa denne spotrebúva takmer 100 miliónov barelov ropy. Z toho asi tretina pripadá na OPEC, kde má hlavné slovo Saudská Arábia. Tá ťaží okolo desiatich miliónov barelov denne.

"Nové kvóty môžu iba 'legalizovať' súčasnú situáciu na trhu. A reálny pokles ťažby môže nakoniec dosiahnuť iba stoviek tisíc barelov," povedal analytik XTB Jiří Tyleček.

Analytik spoločnosti Purple Trading Petr Lajsek uviedol, že OPEC trhu doslova vytrel zrak, keď schválil dokonca dvojnásobný škrt v produkcii – teda dva milióny barelov denne, čo sú približne dve percentá každodennej spotreby pre celý svet. Podľa Lajseka by to mohlo vyslať ropu Brent opäť nad 100 USD.

Ďalšie, v poradí už 34. stretnutie členov OPEC+, sa uskutoční 4. decembra.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok