OPEC a jeho spojenci znížia produkciu ropy výraznejšie, ako sa očakávalo

ta3 ČTK
5.10.2022 15:49

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu OPEC a jej spojenci na čele s Ruskom znížia produkciu ropy o dva milióny barelov denne. Ministri členských krajín skupiny označovanej OPEC+ sa na tom dohodli v stredu na svojom pravidelnom mesačnom stretnutí. Je to oveľa výraznejšie zníženie, než sa čakalo, analytici najčastejšie hovorili zhruba o jednom milióne barelov.

OPEC a jeho spojenci znížia produkciu ropy výraznejšie, ako sa očakávalo
Twitter/Reuters

Ceny ropy na svetových trhoch na správu zareagovali zrýchlením rastu. Severomorský Brent pridával krátko pred 17:30 SELČ 1,8 percenta a obchodoval sa za viac ako 93 dolárov za barel. Výrazné zníženie produkcie podľa očakávania rozladilo Spojené štáty, ktoré chcú, aby sa na trh dostávalo viac ropy. Hovorca Bieleho domu John Kirby povedal, že Spojené štáty musia byť na skupine ťažobných krajín OPEC+ a všeobecne na zahraničných producentoch ropy menej závislé. Prezident Biden označil krok OPEC+ za "krátkozraké rozhodnutie".

Hlavní ťažiari tak obmedzujú ponuku ropy v čase, keď je trh už tak dosť napätý. Cena ropy Brent sa ešte na začiatku leta pohybovala okolo 120 dolárov za barel, odvtedy kvôli slabnúcemu rastu svetovej ekonomiky, pokračujúcemu zvyšovaniu úrokových sadzieb as tým spojeným obavám z globálnej recesie klesla na súčasných zhruba 90 dolárov.

Washington sa snažil kartel OPEC prinútiť k tomu, aby sa o zníženie ťažby neusiloval, pretože k nemu podľa ekonomických štatistík nie je dôvod. OPEC tvrdí, že mu nejde o to, aby sa cena ropy vrátila nad 100 dolárov, podľa svojich predstaviteľov má záujem na cenovej stabilite.

Zatiaľ nie je jasné, či dohodnuté zníženie produkcie bude zahŕňať ďalšie dobrovoľné obmedzenie ťažby v členských krajinách, ako je Saudská Arábia, alebo či je do zníženia započítaná už terajšia slabšia produkcia. OPEC+ v auguste ťažil z rôznych dôvodov zhruba o 3,6 milióna barelov denne menej, než koľko mu umožňovala dohoda. Z jednotlivých štátov ťaží menej ropy Nigéria, Angola a Rusko.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok