Dva bloky Záporožskej elektrárne sú zamínované, uviedol bývalý šéf ukrajinskej energetickej inšpekcie

ta3 ČTK
4.10.2022 19:22

Prvý a druhý blok Záporožskej jadrovej elektrárne sú zamínované. Na tlačovej konferencii to dnes podľa agentúry Unian povedal Hryhorij Plačkov, bývalý šéf ukrajinskej Štátnej inšpekcie pre jadrovú reguláciu. Ruské okupačné sily sa podľa neho naďalej snažia pripojiť túto atómovú elektráreň k energetickej sieti, aby mohli dodávať elektrinu na anektovaný Krym alebo do ruskej energetickej sústavy.

Záporožská jadrová elektráreň je pre ruské ostreľovanie úplne bez prúdu, tvrdí Enerhoatom
TASR/AP

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v utorok oznámila, že Murašov sa už do svojej pôvodnej práce nevráti. "MAAE sa domnieva, že pán Murašov je teraz so svojou rodinou na území kontrolovanom Ukrajinou a nebude pokračovať vo svojej práci v Záporožskej jadrovej elektrárni," uviedla organizácia. V sobotu MAAE uviedla, že jeho zadržanie predstavovalo ďalší stres pre už aj tak napätý personál zariadenia a jeho absencia mala závažný vplyv na rozhodovanie pri zaisťovaní bezpečnosti a ochrany elektrárne.

Enerhoatom 11. septembra odstavil posledný zo šiestich reaktorov kvôli tomu, že ruská vojenská činnosť prerušila spoľahlivé externé dodávky energie pre chladenie a ďalšie bezpečnostné systémy, napísala dnes agentúra AP. Šéf Enerhoatomu Petro Kotin teraz agentúre povedal, že firma zvažuje opätovné spustenie reaktorov, aby zaistila bezpečnosť elektrárne.

S blížiacou sa zimou totiž čelia ďalším problémom. "Ak máte nízku teplotu, všetko vo vnútri jednoducho zamrzne. Bezpečnostné zariadenie sa poškodí. Takže potrebujete kúrenie a jediné kúrenie bude pochádzať z fungujúceho reaktora," povedal Kotin, podľa ktorého nesmú vychladnúť systémy, ktoré zaisťujú bezpečnosť reaktorov. Enerhoatom by mohol znova spustiť dva reaktory v priebehu niekoľkých dní, uviedol.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok