V blízkosti dánskeho plynového ťažobného poľa Roar bol zaznamenaný pohyb dronov

ta3 ČTK
4.10.2022 15:57

Dánska polícia cez víkend zaznamenala hlásenie o aktivite dronov blízko plynového ťažobného poľa Roar v Severnom mori. V utorok o tom podľa agentúry Reuters informoval hovorca dánskej polície. Švédsko podľa agentúry AP uzavrelo oblasť vyšetrovania úniku plynu z poškodeného plynovodu Nord Stream v Baltskom mori.

Ukrajina kritizovala rozhodnutie Kanady vrátiť turbínu pre plynovod Severný prúd
TASR/AP

Plynové pole Roar sa nachádza vedľa najväčšieho dánskeho plynového poľa Tyra. Obe ťažobné lokality prevádzkuje francúzska energetická spoločnosť TotalEnergies. Tá už minulý týždeň pozorovala "nepovolenú aktivitu dronov" v blízkosti jedného zo svojich ťažobných zariadení v Severnom mori Halfdan B.

Dánsko, podobne ako iné krajiny v regióne, zosilnilo stupeň pohotovosti v energetickom a ťažobnom sektore po tom, čo niektoré krajiny označili za sabotáž poškodenie ruských plynovodov Nord Stream 1 a 2, z ktorých uniklo obrovské množstvo plynu do mora.

Švédsky prokurátor poverený vyšetrovaním únikov z plynovodov uviedol, že nariadil uzavretie oblastí, kde prebieha predbežné vyšetrovanie údajnej "závažnej sabotáže". "Chápem veľký záujem verejnosti, ale my sme na začiatku predbežného vyšetrovania, a preto nemôžem oznámiť podrobnosti o tom, aké vyšetrovacie kroky podnikáme," citovala dnes AP prokurátora Matsa Ljungqvista.

Švédska pobrežná stráž upresnila, že lode, potápači, rybárske člny a ponorky sa nesmú k dvom únikom pri švédskych brehoch priblížiť na menej ako 9,3 kilometra.

Minulý týždeň podvodné explózie, pri ktorých boli použité stovky kilogramov výbušnín, poškodili plynovody Nord Stream 1 a 2 na štyroch miestach neďaleko pobrežia Švédska a Dánska. Z potrubia uniklo veľké množstvo metánu do medzinárodných vôd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok