Ukrajinci vedú súbežne dve ofenzívy. Hlásia oslobodenie 50 obcí na juhu krajiny

ta3 ČTK
4.10.2022 18:43

Ukrajinská armáda oslobodila v Chersonskej oblasti na juhu krajiny už päťdesiatku obcí, uviedol v televízii námestník ministra vnútra Jevhen Jenin. Ukrajinské jednotky teraz vedú súbežne dve ofenzívy, na juhu a na východe krajiny.

Postup pokračuje. Ukrajina pri Lymane a Chersone napreduje, dokonca vraj vstúpila do Luhanska
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Situácia naberá na obrátkach

Ukrajinské vedenie predtým potvrdilo oslobodenie obcí Archangelske a Myroljubivka v Chersonskej oblasti, pripomenula agentúra Unian a citovala hovorcu južného veliteľstva ukrajinských síl, že situácia na tomto úseku frontu "naberá na obrátkach".

Ukrajinská armáda v posledných dňoch zaznamenala výrazný postup v okolí Lymanu na východe Ukrajiny av Chersonskej oblasti v južnej časti krajiny, uviedol vo svojej pravidelnej analýze situácie na ukrajinskom bojisku americký Inštitút pre štúdium vojny.

Ruské ministerstvo obrany priznalo, že ukrajinské sily prelomili ruskú obranu pri dedine Zolota Balka a postupujú pozdĺž priehradnej nádrže na Dnepre smerom na Beryslav a Novú Kachovku. Oslobodený bol najmenej niekoľko kilometrov široký pás územia až k dedine Havrylivka. Ukrajinci si tiež vylepšili postavenie na druhej strane chersonského frontu pri Davydive Bride, hoci podľa ruských zdrojov boli vtedy útoky na dedinu odrazené, uvádzal ráno ISW v pravidelných zvodcov.

Strata tak dôležitého dopravného uzla, ako je Davydiv Brid, na pozadí pokračujúceho útoku ukrajinskej armády pozdĺž pravého brehu Dnepra v smere na Beryslav a Novú Kachovku vážne skomplikuje situáciu celého ruského zoskupenia na danom úseku frontu, usúdila ruská redakcia BBC.

"V súčasnej situácii musí ruská armáda premýšľať nad tým, kde vybudovať novú líniu obrany, aby zachytila postup ukrajinských síl na juh. V opačnom prípade sa situácia môže pre Rusov vyvíjať podľa najhoršieho scenára: postup nepriateľa k priehrade pri Novej Kachovke hrozí porážkou celého zoskupenia síl na pravom brehu Dnepra, vrátane síl v Chersone,“ dodala.

Útočiace ukrajinské jednotky majú podľa BBC obrovský priestor na manévrovanie a zadržať ich v otvorenej stepi je nesmierne ťažké, a to tým skôr že Rusi nemajú čas na budovanie nových pozícií. Ruské velenie má zálohy na ľavom brehu Dnepra, ale je ťažké predpovedať, či sa ich rozhodne vyslať do boja, keď situácia sa mení každú hodinu.

"Ak Ukrajina ovládne Novú Kachovku, bude rozhodovať o tom, či bude Krym zásobovaný vodou alebo nie. A Rusi sa na Kryme nebudú môcť cítiť bezpečne," povedal serveru Onet bývalý veliteľ poľskej armády, generál Miroslaw Rózański, podľa ktorého je práve Krym strategickým cieľom ukrajinskej ofenzívy, ktorá bude v ďalších krokoch najskôr smerovať na Doneck a Mariupol, aby Rusom prerušila pozemnú spojnicu s polostrovom protiprávne anektovaným v roku 2014. 

„Keby sa ale stalo, že sa (bieloruský vodca Alexander) Lukašenko dohodne Putinom a dovolil by, že znovu otvorí krajinu na ruský útok na Kyjev zo severu, Ukrajina by bola vážne ohrozená," varoval. Vzhľadom na stav ruskej mobilizácie ale nepokladá otvorenie severného frontu za pravdepodobné.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok