Parkovacia politika aj veľký mestský dlh. Kandidáti na primátora Myjavy predstavili svoje riešenia

ta3/Veronika Kužmová
4.10.2022 18:34

Parkovanie v meste, poplatky za odpad, ale aj zadlženosť mesta, to sú hlavné problémy mesta Myjava, o ktorých v utorkovej popoludňajšej Predvolebnej diskusii ta3 hovorili kandidáti na post primátora mesta Myjava. Presvedčiť voličov sa pokúšali v priestoroch Trenčianskeho múzea.

Parkovacia politika aj veľký mestský dlh. Kandidáti na primátora Myjavy predstavili svoje riešenia
ta3

Na diskusiu v Trenčianskom múzeu - Župný dom prijali pozvanie iba traja zo štyroch kandidátov na primátora Myjavy. Ľubomír Halabrín, ktorý kandiduje s podporou strany Hlas, účasť odmietol.

Prvým zo záujemcov o primátorskú stoličku v Myjave je nezávislý kandidát Juraj Bakoš, ktorý sa o post uchádza bez podpory niektorej z politických strán. Napriek tomu, že stál pri zrode strany Smer, rozhodol sa kandidovať bez podpory tejto strany, keďže nesúhlasí s jej súčasným smerovaním. "Mesto Myjava potrebuje omladiť, dotiahnuť sem mladých ľudí,“ odpovedal ďalší z kandidátov Milan Holič (ONÁS) na otázku, prečo sa rozhodol kandidovať. Výhodou Petra Podmajerského (Smer, SNS)  sú podľa neho skúsenosti, ktoré už s politikou má. "Chcem nadviazať na svoju dlhoročnú politickú prácu. Niektoré veci, ktoré neviem presadiť ako poslanec, chcem nastaviť a presadzovať ako primátor,“ povedal v diskusii ta3.

Problém stavebného úradu na Myjave

"Ja by som nahradil stavebný úrad stavebným odborom s prenesenými právomocami,“ odpovedal Bakoš na otázku, či by zrušil myjavský stavebný úrad. Podľa Holiča je celý problém o ľuďoch, nie o inštitúcii ako takej. Podmajerský by chcel zmeniť systém monopolného riadenia na manažérsky. "Časť kompetencií preniesť na nižšie stupne riadenia, a tým im uvoľniť ruky, aby ľudia v danej sekcii vedeli do určitej miery rozhodovať. Všetko je to o ľuďoch,“ uviedol Podmajerský. Podľa jeho slov nie je potrebné ľudí len vymeniť, ale skôr posilniť.

"V prvom rade musíme riešiť, čo s ľuďmi v situácii, keď prichádza energetická kríza,“ odpovedal Bakoš, ktorý by chcel Myjavu riadiť ako ekonóm. Podmajerský by ako prvé riešil veci, ktoré sa týkajú rozpočtu. Na otázku, či je mesto v dobrej kondícii uviedol, že „je v dobrej kondícii, nie v špičkovej, ale v dobrej.“

"Ako prvé by som usporiadal ľudí do pozícií, kam patria,“ predstavil svoje prvé kroky v prípade zvolenia Holič.  Jeho cieľom by bolo preorganizovať ľudí na rôznych pozíciách, "aby každý sedel tam, kde má.“

Parkovacia politika 

Holič by parkovaciu politiku zaviedol, ale aby sa to čo najmenej dotklo obyvateľov. Spoplatnil by napríklad niektoré parkovacie miesta. "Dalo by sa spraviť aj to, že by sa na jeden byt vyčlenili dve parkovacie miesta. Ľudia, ktorí majú tri, štyri autá by si za ďalšie dve autá museli zaplatiť,“ povedal Holič. Poplatok by podľa neho bol 15 – 20 € ročne. Podmajerský hovoril o vytvorení parkovacích domov na okrajoch mesta. Podľa Bakoša sa musí začať s pozemkovými úpravami.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok