Otužovanie ako antidepresívum. Aké sú pozitíva a riziká obľúbenej aktivity?

ta3/Alžbeta Múcsková
7.10.2022 00:00

Otužovanie je populárna aktivita športovcov aj nadšencov zdravého životného štýlu. Nedávno sa začala sezóna, a tak ho vyhľadáva aj mnoho začiatočníkov. Otužovanie má veľa benefitov, treba k nemu však pristupovať zodpovedne.

Otužovanie ako antidepresívum. Aké sú pozitíva a riziká obľúbenej aktivity?
Archív/Vladimír Pauco

Riziká otužovania

Otužovanie ale nie je magickým zaklínadlom, a tak predstavuje aj riziká. Bergendiová ho neodporúča tým, ktorí majú ischemickú chorobu srdca alebo kožné problémy. Taktiež si človek musí uvedomiť vlastné limity. "Ľudia by sa nemali preceňovať," dodal Pauco. Problémom pri otužovaní môže byť aj "alergia" na chlad, teda negatívne pôsobenie organizmu na chladné podmienky. "Z mojich skúseností viem, že sa tento stav mnohým ľuďom zmiernil a zlepšil práve vďaka otužovaniu, nie je to však pravidlo," vysvetlil Pauco.

Otužilci-začiatočníci by sa nemali vrhnúť do ľadovej vody na vlastnú päsť. "Určite je dobré poradiť sa o tom s lekárom. Nerobí to takmer nikto. Je dôležité spraviť si pred tým preventívnu prehliadku, aby si boli istí, že to ich telo zvládne," povedal Pauco. 

Na portáli Zdravé otužovanie Pauco vypichol desať zásad, ktorých by sa každý otužilec mal držať. Patrí medzi ne:

  • krátka rozcvička pred vstupom do vody, 
  • pokojné a hlboké dýchanie, 
  • zákaz pitia alkoholu pri otužovaní, 
  • nepreceňovanie vlastných síl, 
  • otužovanie v spoločnosti ľudí, 
  • neplávanie pod ľad, 
  • nechytanie ľadu holými rukami, 
  • zahrievanie pohybom a teplým nápojom, 
  • kombinácia otužovania s iným športom,
  • dbanie na bezpečnosť seba aj svojich vecí.

"Treba nosiť čiapku, nakoľko teplo uniká najviac cez hlavu," doplnil pre ta3 otužilec Julián Kopas. Radí tiež vyhnúť sa vode, pokiaľ sa človek necíti dobre a otužovať sa maximálne dvakrát do týždňa.

Pred vstupom do vody sa treba zahriať. "Niektorí si spravia malú rozcvičku, iní ju doplnia aj dychovými cvičeniami," uviedol Pauco. "V našej skupine po rozcvičení trochu počkáme, aby sa nám spomalil tep a psychicky sme sa pripravili na studenú vodu," dodal Kopas. Vo vode to neodporúča preháňať. 

"Otužovanie nie je súťaž. Niekto vydrží päť minút, niekto menej. Na pozitívne účinky otužovania vraj stačí byť vo vode dve minúty," vysvetlil Pauco. Kopas zase odporúča vydržať vo vode približne toľko minút, koľko má stupňov. Nie je to však podmienka, pokojne to môže byť aj kratšie. "Po vyjdení z vody, osušení a oblečení sa je dobré zahriať čajom. Nikdy nie kúpeľom v teplej vode," upozornil.

Otužovanie, Zlaté piesky TASR/Dano Veselský
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 4
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok