Osem najväčších tragédií na slovenských cestách: Polomka, MHD Zochova i Kolíňany

ta3/Patrik Guľa
6.10.2022 00:00

Za posledných 35 rokov prišlo na slovenských cestách podľa ministerstva vnútra o život 16 725 ľudí. Tragédiu na Zochovej ulici v Bratislave spôsobil opitý vodič, v iných prípadoch boli na vine nedbanlivosť, únava, neskúsenosť či porucha vozidla. Pozreli sme sa na najtragickejšie dopravné nehody, ktoré otriasli Slovenskom.

polomka

Hriňová, 2007

O dva roky neskôr cestou z Poľany do Hriňovej zomrelo päť folkloristov, pričom ďalších 34 sa zranilo. Umelci sa autobusom vracali z hudobného festivalu v Poľane a osudnou sa im stala kľukatá cesta. Autobus sa po technických problémoch zrútil do rokliny.

Necelých desať kilometrov od cieľovej destinácie vozidlu zlyhali brzdy a vysokou rýchlosťou sa rútilo úzkou horskou cestou plnou zákrut. Časť pasažierov z autobusu vypadla ešte počas pádu.

Polomka, 2009

Začiatkom roka 2009 v obci Polomka narazil vlak na trati Červená Skala – Banská Bystrica do ľavého boku autobusu. Prekríženie trajektórii vozidiel zapríčinilo prevrátenie autobusu a vykoľajenie vlaku. Pri dopravnej nehode zahynulo 12 ľudí a 25 utrpeli zranenia. 

V autobuse sa vtedy nachádzali obyvatelia Bánoviec nad Bebravou, ktorí cestovali na lyžovačku. Na mieste tragédie stojí pamätník obetiam nehody a na železničnom priecestí zriadili nové signalizačné zariadenie.

Tragédia v Polomke TASR/Michal Svítok
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 5
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok