Rusko z Ukrajiny ukradlo obilie v hodnote viac ako pol miliardy dolárov, ukázali satelitné snímky

ta3 čtk
4.10.2022 10:46

Rusko na Ukrajine ukradlo obilie najmenej za 530 miliónov dolárov. Zistila to agentúra AP pri spoločnom vyšetrovaní s investigatívnym projektom Frontline americkej stanice PBS. Zo satelitných snímok a dát z námorných rádiových transpondérov podľa AP vyplýva, že cez 30 lodí podniklo viac ako 50 plavieb, pri ktorých prepravilo obilie z Ruskom obsadených územiach na Ukrajine do prístavov v Turecku, Sýrii, Libanone a ďalších krajinách.

žatva kombajn pole úroda obilie ilu 1140 px (SITA/Martin Havran)
SITA/Martin Havran

Keď v Libanone v lete zakotvila nákladná loď Laodicea, ukrajinskí diplomati uviedli, že prepravuje obilie ukradnuté Ruskom. Moskva toto obvinenie označila za nepravdivé a neopodstatnené. Moskve dal za pravdu aj libanonský generálny prokurátor a dovolil, aby z lode boli vyložené tisíce ton jačmeňa a múky.

Podľa spoločného vyšetrovania AP a Frontline je ale loď Laodicea súčasťou sofistikovanej pašeráckej schémy riadenej Ruskom. Do operácie, ktorá pomáha financovať ruskú vojnu na Ukrajine, sú zapojení bohatí podnikatelia aj štátom vlastnené spoločnosti z Ruska a Sýrie, uviedla aj AP.

Krádež obilia by podľa odborníkov mohla byť vojnovým zločinom. Rusko nielen vyváža obilie z ovládnutých ukrajinských oblastí, ale tiež útočí na poľnohospodárske zariadenia na územiach pod kontrolou Kyjeva. Znehodnocuje tak potraviny, ženie ich cenu hore a tiež obmedzuje vývoz obilia z Ukrajiny, ktoré sa prezýva obilnica Európy.

"Nie je to nič iné ako drancovanie a plienenie, čo je podľa medzinárodného vojenského práva trestný čin," povedal AP právnik David Crane, ktorý sa v minulosti podieľal na vyšetrovaní mnohých medzinárodných vojnových zločinov. Rusi majú podľa neho "povinnosť zabezpečiť, aby bolo o civilistov postarané". "Nie je pripravovať o možnosť obživy," povedal aj Crane.

Preprašované obilie sa niekedy prekladá priamo na mori, aby sa zakryl jeho pôvod. Veľké nákladné lode sa na otvorenom mori stretávajú s menšími plavidlami, ktoré vyvážajú obilie z prístavov na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Veľké lode potom obilie vezú do Egypta, Líbye, Iraku alebo Saudskej Arábie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok