Ktoré potraviny končia u vás v koši? Briti najviac plytvajú chlebom, banánmi a šalátom

ta3 ČTK
8.10.2022 07:00

Prieskum, ktorého sa v Británii zúčastnilo 2000 dospelých ľudí odhalil, že 81 percent z nich vyhadzuje nespotrebované potraviny aspoň raz týždenne. Medzi najčastejšie jedlo, ktorým plytvajú, patrí okrem chleba, banánov a šalátu aj mlieko, uhorky či zemiaky. Tento zlozvyk ich môže vyjsť na približne 30 eur mesačne.

Ktoré potraviny končia u vás v koši? Briti najviac plytvajú chlebom, banánmi a šalátom
Profimedia

Takmer 37 % ľudí uviedlo, že na potraviny zabudli, kým sa nepokazili, uvádza britský spravodajský web The Independent. Ďalších 21 % ľudí malo problém spotrebovať všetky suroviny, ktoré kúpili vo výhodnom viacpočetnom balení. Až 67 % ľudí povedalo, že malo problém zo zvyškov uvariť nové jedlo, a až 39 % ľudí vyhlásilo, že potraviny vyhodili rovno do koša, pretože už nemali chuť ich jesť.

Aj napriek týmto výsledkom 98 % respondentov uviedlo, že im nie je ľahostajný problém plytvania potravinami. Celkom 27 % ľudí by chcelo spotrebovať všetko jedlo, čo si nakúpi, a nemať žiadny nadbytočný odpad.

Jedlo vyhadzujú viackrát týždenne

Z prieskumu tiež vyplynulo, že štvrtina tých, ktorí mrhajú potravinami, vyhadzuje veci dvakrát týždenne, čo predstavuje 1,1 kilogramu jedla alebo odhadom v prepočte takmer 30 eur mesačne. Až 47 % ľudí sa však cítilo previnilo, že toľko plytvá, pričom najväčšími dôvodmi pre zmenu boli úspora peňazí (63 %) a starosť o životné prostredie (60 %).

Prieskum tiež zistil, že priemerný vek, kedy sa Briti najviac zaujímajú o plytvanie potravinami, je 20 rokov, pričom 81 percent z nich vychovali tak, aby nikdy surovinami nemrhali. Pätina opýtaných však uviedla, že ich domácnosť jedla zvyšky len zriedka.

Štyria z desiatich respondentov uviedli, že im neprekáža konzumovať potraviny po dátume spotreby, pričom za prijateľnú dobu uchovávania potravín považujú tri dni. Tretina z nich je ochotná uvariť zo zvyšku surovín jedlo, pretože 24 % si bolo vedomých priameho vplyvu na globálne otepľovanie a klimatické zmeny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok