Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie

ta3/Dominik Pálka
3.10.2022 22:13

Občanov župy trápia energetická kríza i ukrojenie z rozpočtu. O riešeniach a opatreniach sme sa rozprávali s piatimi kandidátmi na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Trenčianskom múzeu - Župný dom.

Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie
ta3

Baška je s hospodárením spokojný

Súčasný predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška (Smer-SD, Hlas-SD) kandiduje už tretíkrát. S hospodárením župy je spokojný, a to aj napriek tomu, že kraj má dlh 62 miliónov eur. "Trenčianskemu kraju sa darí. Obhájili sme tretíkrát titul najtransparentnejšej župy," povedal Baška. 

Podľa jeho slov vybudovali za päť rokov viac ako 334 kilometrov ciest. "Sme naj župa v tom, že sme vybudovali viac ako 50 kilometrov cyklotrás," dodal. Do župného zastupiteľstva postaví všetkých 44 kandidátov. Najťažšou úlohou bude podľa neho vyčerpať eurofondy.

Kysel by privítal zmenu vo vedení

Anton Kysel (Kotlebovci – ĽSNS) v roku 2018 kandidoval na poslanca v meste Trenčín, no neúspešne. Uviedol, že v kraji sú potrebné zmeny. "Chcelo by to zmenu najmä vo vedení župy," povedal Kysel. 

Kandidatúru Kysela ohlásil predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý pôsobil v minulosti aj ako župan v Banskobystrickom kraji. Na otázku, či bol Kotleba dobrým županom, Kysel odpovedal, že "niektoré informácie hovoria, že bol dobrým županom a znížil dlh kraja, a zase niektoré tvrdia, že nebol dobrým županom". "Ja si myslím, že Kotleba bol dobrým županom," uzavrel.

Magdech by tri funkcie zvládol

Miroslav Magdech kandiduje s podporou hnutia Republika, v ktorom pôsobí aj ako podpredseda. Zároveň je aj oblastným predsedom v Matici slovenskej v Považskej Bystrici. Aj napriek tomu si myslí, že by zvládol zastávať všetky tri funkcie. "Určite sa to dá, keď máte okolo seba správnych ľudí," dodal však, že by sa najviac venoval pozícii šéfa Trenčianskej župy. 

Kandidát Peter Máťoš (KDH, SaS, PS) je aj viceprimátorom Považskej Bystrice. "Chceme zmenu v kraji. Našou prioritou bolo nájsť stredopravú zhodu." Vylúčil, že v prípade jeho zvolenia bude funkcie obsadzovať podľa politického trička. 

Adrián Mikuš je jediným nezávislým kandidátom na post šéfa Trenčianskej župy. "Politika väčšinou ľudí rozdeľuje," uviedol na margo toho, že kandiduje bez podpory politickej strany. Podľa jeho slov musí politik "skladať účty a záväzky strane". Myslí si, že aj bez takejto podpory by vedel presadzovať záujmy ľudí.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok