Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie

ta3/Dominik Pálka
3.10.2022 22:13

Občanov župy trápia energetická kríza i ukrojenie z rozpočtu. O riešeniach a opatreniach sme sa rozprávali s piatimi kandidátmi na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Trenčianskom múzeu - Župný dom.

Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie
ta3

Personálne zmeny by zvážili

Kysel by v prípade zvolenia najprv dal šancu ľuďom na úrade, až potom by zvážil personálne zmeny. Súčasný župan Baška uviedol, že výberové konanie robia transparentne a zmeny by neaplikoval. 

"Máme tu inštitút výberového konania, ktorý by mal byť transparentný. Taktiež nie sme poplatní verejným tlakom alebo sponzorom," uviedol Magdech.

Maťoš si myslí, že župan by mal mať pri sebe najbližších ľudí, s ktorými vie dosiahnuť ciele. "Úrad Trenčianskeho kraja má veľké množstvo zamestnancov a nevidím dôvod na zmenu. Títo ľudia sa ťažko nahrádzajú," dodal. 

Mikuš by sfunkčnil útvar kontrolóra

Mikuš by chcel sfunkčniť útvar hlavného kontrolóra. "Nadácia Zastavme korupciu sa dotazovala na nejaké veci a Trenčiansky samosprávny kraj odpovedal zvláštnym spôsobom. Vyzeralo to tak, že zákony republiky pre kraj neplatili," povedal.

Prichádza náročné obdobie

Podľa Maťoša župa nemôže zvýšiť dane, pretože ich nevymeriava občanom. Myslí si, že prichádza náročné obdobie. "Rodinný balíček ukrojí viac ako 500 miliónov eur. Ak to prejde cez Ústavný súd SR, tak to bude mať na samosprávy likvidačný účinok," dodal.

"Čakajú nás ťažké časy. Podľa výpočtov máme dostať (Trenčiansky kraj - pozn. redakcie) mínus 14 miliónov eur. Dúfam, že Ústavný súd SR rozhodne v prípade rodinného balíčka tak, že legislatívny proces nebol v poriadku. Je to veľká sekera," uviedol súčasný šéf Trenčianskej župy Baška.

Anton Kysel konštatoval, že rozpočet, ktorý Trenčianska župa schváli, sa bude dať s podporou štátu financovať. 

"Neľahké obdobie tu je už dva roky. Musíme si pomôcť svojpomocne. Či to už bolo pri utečeneckej kríze, alebo zvláštnom projekte testovania, všetko bolo hodené na samosprávy. Mám pocit, že to takto bude aj pri energetickej kríze," uviedol Miroslav Magdech.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok