Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie

ta3/Dominik Pálka
3.10.2022 22:13

Občanov župy trápia energetická kríza i ukrojenie z rozpočtu. O riešeniach a opatreniach sme sa rozprávali s piatimi kandidátmi na post predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja v Predvolebnej diskusii ta3. Boj o voličov sa uskutočnil v Trenčianskom múzeu - Župný dom.

Trenčiansky kraj čakajú náročné časy. Kandidáti na župana predostreli svoje vízie na ich zvládnutie
ta3

Kríza bola pripravená, povedal Kysel

"Vojna na Ukrajine nemá nič spoločné s energetickou krízou. Táto kríza sa pripravovala už v rokoch 2020 až 2021. Špekulatívne firmy skúpili elektrinu od výrobcov na nejaký čas dopredu. Riešme problém. Zaváhal regulačný úrad, ktorý videl, že sa niečo také vyvíja," myslí si o energetickej kríze Kysel. O protiruských sankciách povedal, že "v konečnom dôsledku Rusko poškodené nie je"

"Ja a hnutie Republika sme za zrušenie nezmyselných sankcií, ktoré nám nadiktovala Európska únia. Sú to sankcie, ktoré nás poškodzujú," uviedol Magdech. 

Baška súhlasí so sankciami, ale na druhej strane povedal, že ich je potrebné robiť tak, aby nebola poškodená ekonomika Slovenska. "Trenčianska župa vysúťažila elektrinu aj plyn od štátneho podniku SPP na tri roky s rovnakou cenou," dodal súčasný predseda kraja. 

Podľa Maťoša prebieha agresia voči Ukrajine a netreba "sa tváriť, že nepatríme do EÚ a NATO". "Vojna je a pri vojne sa vždy stane, že niekto trpí. Teraz trpí aj Slovensko," podotkol. 

Mikuš vyčítal lídrom, že väčšia časť protiruských sankcií nie je veľmi premyslená. Na otázku, ktoré zo sankcií by zmenil, nevedel odpovedať. Skritizoval aj médiá za to, že "vytvárajú obraz, ktorý je často vzdialený od reality".

Aké ponúkajú riešenia?

"Bežný občan nemá veľké nároky. Nepotrebuje niečo výnimočné. Potrebuje niekde bývať, niekde sa premiestniť autom, potrebuje základné potreby pre život. Ťažko mu vysvetľovať, že nejaká korporácia chce určitým spôsobom zbohatnúť," uviedol Mikuš. Konkrétne opatrenia na zmiernenie dopadov energetickej krízy nevedel pomenovať.

Pre Maťoša majú prioritu z hľadiska energií oblasti školstva a zdravotníctva. "Ak budem predsedom kraja, nikdy nedopustím, aby sa zatvárali školy. Sme povinní zabezpečiť, aby školy normálne fungovali." 

Miroslav Magdech označil opatrenia vlády proti energetickej krízy za "nonsens". "Musíme hľadať riešenia vo vyspelých štátoch. Z vlády nepočúvame nič iné, ako to, že máme odšróbovať žiarovku," dodal. S prácou z domu alebo obmedzením výučby nesúhlasí. Myslí si, že deti ostanú doma a náklady by narástli. "Problém sa presunie z jedného gauča na druhý," uzavrel. 

Kysel by vyzval regulačný úrad a ministerstvo hospodárstva, aby výrobcovia elektriny zabezpečovali energiu pre vlastný štát. "V prvom rade musia zabezpečiť elektrinu doma a ostatok si môžu predať v zahraničí. Na toto má regulačný úrad zákonný spôsob a bolo by po energetickej kríze," skonštatoval. 

Podľa Bašku by sa mala v prvom rade dohodnúť EÚ na zastropovaní cien energií. "Roky predtým, ako prišla kríza, sme znižovali energetickú náročnosť verejných budov. Používame solárne panely, fotovoltaické články a pod.," povedal šéf Trenčianskej župy.

Celú Predvolebnú diskusiu ta3 s kandidátmi na post šéfa Trenčianskej župy si môžete pozrieť aj tu: 

Strana 3 / 3

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok