Peskov: Zdraženie skvapalneného plynu a zvýšenie jeho predaja je reakcia USA na poruchu Nord Streamu

ta3 ČTK
3.10.2022 14:15

Spojené štáty po únikoch plynu z podmorského potrubia Nord Stream zdraželi skvapalnený zemný plyn LNG a zvýšili jeho predaj. Bez bližších podrobností to dnes podľa tlačových agentúr vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Spojené štáty v minulosti opakovane kritizovali výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka, a teraz ťaží zo zvýšeného záujmu o LNG predovšetkým v Európe.

Peskov: Zdraženie skvapalneného plynu a zvýšenie jeho predaja je reakcia USA na poruchu Nord Streamu
TASR/AP

Blízko Dánska a Švédska boli minulý týždeň na plynovodoch Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori objavené celkom štyri úniky. Ich príčina sa teraz vyšetruje. Úniky sa už podarilo zastaviť a tlak v plynovodoch stabilizovať, uviedol dnes Gazprom. Firma dodala, že pracuje na obmedzení vplyvu únikov na životné prostredie a že jednou vetvou plynovodu je možné plyn znovu začať dodávať.

Podľa Peskova existuje strana, ktorá je pri absencii fungovania plynovodov schopná predať viac LNG za vyššiu cenu. "Táto strana je dobre známa, sú to Spojené štáty," povedal Peskov a dodal, že existujú krajiny, ktoré majú vojensko-technologické kapacity na vykonanie takej sabotáže, za akú možno považovať aj zničenie Nord Streamu. Peskov ale ako vinníka Spojené štáty priamo nemenoval. Podľa logiky Kremľa nemajú európske krajiny ako odberatelia a Rusko ako dodávateľ plynu záujem na poškodení infraštruktúry plynovodov.

Podľa EÚ aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením potrubia Nord Streamu úmyselné útoky. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné a ruský prezident Vladimír Putin v piatok obvinil Spojené štáty a ich spojencov, že plynovody poškodili oni. Že potrubie Nord Stream nechal poškodiť Washington, na twitteri naznačil aj bývalý poľský minister zahraničia a terajší europoslanec Radoslaw Sikorski.

Nord Stream 1 bol donedávna hlavnou trasou na prepravu ruského zemného plynu do EÚ. Plynovod Nord Stream 2, ktorý vedie paralelne a má aj rovnakú kapacitu, bol dokončený vlani. Úrady v Nemecku ale nedali súhlas na jeho sprevádzkovanie a vzhľadom na ruskú inváziu na Ukrajinu podľa expertov nie je pravdepodobné, že by sa na tom v dohľadnej dobe niečo zmenilo.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok