Británia upustila od zníženia daní pre ľudí s najvyššími príjmami, ekonomiku chce oživovať ďalej

ta3 ČTK
3.10.2022 10:15

Britská vláda v pondelok odvolala plán na zníženie dane z príjmu pre ľudí s najvyššími príjmami, ktorý predstavila pred menej ako dvoma týždňami a ktorý ešte v nedeľu obhajovala premiérka Liz Trussová.

Británia upustila od zníženia daní pre ľudí s najvyššími príjmami, ekonomiku chce oživovať ďalej
Twitter/Al Jazeera English

Minister Kwarteng v rozhovore s BBC povedal, že rozhodnutie zamerať sa na jedinú daň odviedlo pozornosť od zvyšku reformy. Rezignáciu kvôli tomu "rozhodne nezvažuje" a odmieta, že by snaha o presadenie zníženia dane bola chybou.

Proti reforme sa postavili aj niektorí vplyvní členovia vládnej Konzervatívnej strany. Bývalí ministri Michael Gove a Grant Shapps už skôr ostro kritizovali zníženie daní a obrovský štátny dlh a naznačili, že budú v parlamente hlasovať proti.

Ústup od plánu je "ponižujúcim priznaním porážky" Trussovej, napísal komentátor BBC Rob Watson. Pokus o presadenie môže spôsobiť nevratné škody na dôvere vo vládu u voličov aj na trhoch, dodáva.

"Teraz sa sústredíme na budovanie ekonomiky s rýchlym rastom, ktorá financuje prvotriedne verejné služby, zvyšuje mzdy a vytvára príležitosti v celej krajine," napísala na twitteri Trussová. Zdieľala pritom aj Kwartengov príspevok.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok