Británia upustila od zníženia daní pre ľudí s najvyššími príjmami, ekonomiku chce oživovať ďalej

ta3 ČTK
3.10.2022 10:15

Britská vláda v pondelok odvolala plán na zníženie dane z príjmu pre ľudí s najvyššími príjmami, ktorý predstavila pred menej ako dvoma týždňami a ktorý ešte v nedeľu obhajovala premiérka Liz Trussová.

Británia upustila od zníženia daní pre ľudí s najvyššími príjmami, ekonomiku chce oživovať ďalej
Twitter/Al Jazeera English

Rozhodnutie upustiť od časti kontroverzného plánu, ktorý vyvolal nevôľu opozície aj niektorých ekonómov a ktorý viedol k pádu kurzu libry, oznámil na Twitteri minister financií Kwasi Kwarteng.

"Pochopili sme to a počúvali sme," napísal v úvode príspevku Kwarteng. Ostatné časti plánu na oživenie ekonomiky podľa ministra zostávajú v platnosti a vláda nimi chce pomôcť britskej ekonomike v boji s aktuálnymi problémami.

Britská vláda vyvolala chaos na finančných trhoch, keď Kwarteng 23. septembra oznámil plán zníženia daní výhodný predovšetkým pre bohatých bez toho, aby predstavil odhad vplyvu na štátne financie, uviedla agentúra Reuters. Podľa BBC by išlo o najväčšie zníženie daní v Británii za 50 rokov. Vláda chcela zníženie daní financovať rozsiahlymi pôžičkami.

Bývalý guvernér britskej centrálnej banky Mark Carney minulý týždeň vládu Liz Trussovej obvinil, že podkopáva snahu národných ekonomických inštitúcií, a vyhlásil, že za pokles libry a britských štátnych dlhopisov môžu jej fiškálne plány. Rozsiahle daňové škrty sú podľa neho v rozpore so snahou centrálnej banky dostať infláciu pod kontrolu. Vláda by sa síce mala zamerať na to, aby ekonomika rástla rýchlejšie, tieto ambície by sa však mali do centra pozornosti dostať až neskôr, povedal Carney.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok