Hegerovi diktuje názory Matovič, preto musí odísť, myslí si Raši. Hlas odmieta vládu s OĽANO i Kotlebovcami

ta3/Patrik Guľa
2.10.2022 17:11

Odvolanie ministra financií by bolo podľa Richarda Rašiho (Hlas) prvým krokom k predčasným voľbám, po ktorých by sa lídrom vlády mohol stať Peter Pellegrini. Na otázku, či si myslí, že premiér Heger je ovplyvňovaný Igorom Matovičom odpovedal, že je presvedčený o tom, že Matovič Hegerovi diktuje názory.

Pán Raši, na tlačovej besede vašej strany ste kritizovali nečinnosť vlády a upozorňovali na riziká možného odchodu až 2000 zdravotníkov. Navrhli ste zvyšovanie platov, ale momentálne tu máme viaceré krízy, ktoré si vyžadujú vyčlenenie financií. Napríklad minister hospodárstva Karol Hirman povedal, že energetická kríza si na jej riešenie možno vyžiada až 10 miliárd eur. Kde teda hľadať finančné prostriedky na zvyšovanie platov zdravotníkov?

Riešenie je úplne jednoduché. Peniaze na zvyšovanie platov zdravotníkov sa nachádzajú práve vo schválenom rozpočte, ktorý už bol schválený na rok 2021. Je tam položka „pandemická rezerva“ v objeme 700 miliónov eur a ja sám som dával dvakrát návrh zákona, aby sa z týchto peňazí 500 miliónov eur presunulo do rezortu zdravotníctva. Nemalo by to dopad na deficit a bolo by to zo schváleného štátneho rozpočtu. Bohužiaľ, vládni poslanci to zablokovali, a preto peniaze na zvyšovanie platov zdravotníkov nemáme.

Ak odvolávanie Igora Matoviča bude úspešné, Richard Sulík povedal, že sa strana SaS vráti do koalície a to by možno obnovilo silu súčasnej vlády, čo by zničilo šance na predčasné voľby, ktoré by si vaši voliči priali, keďže posielali podpisy cez centrálu strany Smer. Máte obavy, že po návrate strany SaS by sa obnovila dôvera vo vládu a tým by sa možno zmarila šanca na predčasné voľby?

Odvolanie Igora Matoviča pri tej nenávisti a nedôveryhodnosti, ktorá voči nemu na Slovensku je, by naozaj bolo takým štátnym sviatkom a myslím si, že si to na Slovensku praje už každý. Zároveň som presvedčený, že ak by sa Igora Matoviča podarilo odvolať, bol by to prvý krok k predčasným voľbám, lebo si hádam nikto na Slovensku nevie predstaviť, že odvolaný a potupený Igor Matovič by SaS do vlády vzal. To si možno Richard Sulík myslí, že to v tabuľke tak vychádza, ale pri povahe Igora Matoviča a pri jeho potupení pri odvolaní by ho určite do vlády nepustili.

Existujú názory, že rozhodnutia premiéra Eduarda Hegera sú ovplyvňované Igorom Matovičom. Myslíte si, že ak by bolo aj odvolávanie úspešné, Matovič by mal tiež vplyv aj na nového ministra financií?  

Ja si nemyslím, že Igor Matovič ovplyvňuje premiéra Hegera. Ja som presvedčený, že on mu diktuje jeho názory. To nie je žiadne ovplyvňovanie, to je normálne diktovanie názorov. Keby Igor Matovič aj prišiel do parlamentu, tak diktovať a presadzovať svoje myšlienky bude naďalej. Spomeňme si napríklad na zákony, ktoré predkladá Igor Matovič a premiér Heger o nich ani nevie. Aj v prípade prorodinného balíčka, premiér Heger sa to dozvedel, že Igor Matovič niečo také ide robiť. Čiže, táto krajina má reálne dvoch premiérov. De iure je premiér Heger, lebo on je oficiálnym premiérom, ale de facto, ten, kto všetko riadi, je Igor Matovič. Preto musí odísť.

Takže podľa vás by Igor Matovič diktoval názory aj novému ministrovi financií?

Nemyslím si, že by Igor Matovič ovplyvňoval premiéra Hegera, som presvedčený, že by mu diktoval, čo má robiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok