Hurikán Ian v Spojených štátoch si vyžiadal najmenej 80 obetí

ta3 TASR
1.10.2022 07:43

Počet obetí ničivého hurikánu Ian v Spojených štátoch stúpol na najmenej 80. Prevažná väčšina je z amerického štátu Florida, vyplýva z oznámení miestnych predstaviteľov, o ktorých informovali denník New York Times a televízie CBS a CNN.

Celkovo na Floride doteraz potvrdili 76 úmrtí. Len v okrese Lee prišlo o život najmenej 42 ľudí, oznámila v nedeľu tamojšia polícia. Hurikán Ian ho zasiahol s rýchlosťou vetra 240 kilometrov za hodinu. Aj niekoľko dní po hurikáne sú viaceré miesta na Floride stále zaplavené, pretože pôda už nedokáže absorbovať viac vody. Státisíce domácnosti ostáva bez elektriny, uviedla agentúra DPA.

Záchranári podľa sobotných údajov pomohli viac ako tisícke ľudí zo zaplavených oblastí na juhozápade Floridy av jej centrálnej časti. Stále ale tiež nachádzajú nové obete, z ktorých väčšina sa utopila kvôli obrovským vlnám, ktoré hurikán spôsobil.

Ian udrel na Floridu v stredu ako hurikán štvrtej kategórie, čo do sily vetra sa blížil najvyššej, piatej kategórii, a bol tak jedným z najsilnejších, aké kedy túto oblasť postihli. Búrka spôsobila rozsiahly výpadok prúdu; k dnešnému ránu je podľa monitorovacieho servera PowerOutage na Floride 885.000 odberateľov, v Severnej a Južnej Karolíne a Virgínii dokopy asi 50.000.

Hurikán neskôr zoslabol na tropickú búrku a nad oceánom opäť zosilnel a ako hurikán prvého stupňa zasiahol Severnú Karolínu, sprevádzal ho vietor s rýchlosťou vyše 140 kilometrov za hodinu. V Severnej Karolíne si vyžiadal štyri obete. Kým dorazil k americkému pobrežiu, spôsobil Ian smrť troch ľudí na Kube.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok