Nórsko zvýši bezpečnosť na hraniciach s Ruskom, v prípade potreby ich úplne uzavrie

ta3 TASR
30.9.2022 21:47

Nórsko na hraniciach s Ruskom zvýši bezpečnosť a v prípade potreby ich úplne uzavrie. V piatok to oznámila nórska ministerka spravodlivosti a verejnej bezpečnosti Emilie Mehlová. Informovala agentúra AFP.

Nórsko zvýši bezpečnosť na hraniciach s Ruskom, v prípade potreby ich úplne uzavrie
Twitter/ The Barents Observer

Hraničný priechod Storskog bol v uplynulých dňoch pre Rusov s turistickými vízami prakticky jedinou možnosťou na vstup do schengenského priestoru. "Polícia má nad Storskogom pevnú kontrolu a teraz posilňujeme našu prítomnosť v pohraničnej oblasti za hraničným priechodom," povedala Mehlová. V oblasti bude od piatka lietať policajný vrtuľník s infračervenými senzormi na odhaľovanie nelegálneho prekročenia hranice.

Nórsko na rozdiel od susedného Fínska ešte neuzavrelo hranice pre ruských občanov. Mehlová však povedala, že v prípade potreby to rýchlo urobia a takáto zmena môže nastať v krátkom čase. Nórsko nie je členským štátom Európskej únie, no je súčasťou európskeho schengenského priestoru, pripomína AFP.

Desaťtisíce Rusov sa rozhodli utiecť do zahraničia po  vyhlásení čiastočnej mobilizácie. Fínsko minulý týždeň zaznamenalo na hraniciach s Ruskom najrušnejší víkend v tomto roku. Do krajiny počas neho prišlo takmer 16 900 Rusov.

Nórska polícia uviedla, že počet prichádzajúcich z Ruska je stále v norme. Vo štvrtok to bolo cez priechod Storskog iba 160 ľudí, pričom 137 z nich malo turistické víza. V stredu prešlo priechodom z ruského územia 300 ľudí a v utorok zhruba 380, dodala polícia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok