Nord Stream poškodili výbuchy porovnateľné s explóziami niekoľko stoviek kilogramov trhavín

ta3 ČTK
30.9.2022 15:04

Plynovod Nord Stream zrejme poškodili výbuchy, ktoré sa svojou silou rovnali explózii niekoľkých stoviek kilogramov trhavín. Stojí to v liste zaslanom Dánskom a Švédskom Bezpečnostnej rade OSN, píšu dánske médiá. Podľa švédskeho ministra energetiky Khashayara Farmanbara je takmer vylúčené, že za výbuchmi stojí niekto iný ako štátna entita.

Nord Stream poškodili výbuchy porovnateľné s explóziami niekoľko stoviek kilogramov trhavín
TASR/AP

Podľa švédskeho ministra energetiky Farmanbara je veľmi pravdepodobné, že bol plynovod poškodený úmyselne, napísala agentúra Reuters. "A je veľmi nepravdepodobné, že by to mohol urobiť niekto iný ako nejaký štát bez toho, aby sa na to prišlo skôr," dodal švédsky minister.

O únikoch z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú po dne Baltu z Ruska do Nemecka, tento týždeň informovali dánske a švédske úrady. Podľa Európskej únie aj politikov z jednotlivých európskych krajín stoja za poškodením plynovodov úmyselné útoky. Zatiaľ však nie je jasné, čo presne poškodenie spôsobilo. Rusko odmietlo, že by bolo za škody zodpovedné, a naopak spomínalo Spojené štáty. Kremeľ označil za "absurdné" obvinenie Ukrajiny, že Moskva ničí svoju infraštruktúru, aby prehĺbila energetickú krízu v Európe a vyvolala na Západe pred zimou paniku.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok