Pri nehode Nord Streamu vznikol metánový oblak, ktorý sa bude pohybovať, odhadujú vedci

ta3 TASR
30.9.2022 14:38

Z poškodeného plynovodu Nord Stream uniklo do vzduchu veľké množstvo metánu, ktorý je významným skleníkovým plynom. Podľa prvých odhadov ide o množstvo porovnateľné s ročnými emisiami metánu mesta o veľkosti Paríža. V piatok o tom informovala pozorovacia sieť emisií skleníkových plynov ICOS. Podľa nórskych bádateľov sa nad poškodeným plynovodom vytvoril metánový oblak, ktorý sa zrejme v nasledujúcich dňoch posunie na sever.

Pri nehode Nord Streamu vznikol metánový oblak, ktorý sa bude pohybovať, odhadujú vedci
TASR/AP

Podľa strediska ICOS sa kvôli poškodeniu plynovodu Nord Stream dostalo do vzduchu "obrovské množstvo metánu". Stredisko to usudzuje z údajov pozemných meracích staníc vo Fínsku, Švédsku a Nórsku.

Presné množstvo uniknutého metánu nie je podľa predstaviteľa strediska Alexa Vermeulena možné určiť. Môžu za to "zložité meteorologické podmienky" v oblasti aj fakt, že metán z plynovodu stále uniká. Podľa prvých odhadov však uniknuté množstvo plynu je porovnateľné s ročnými emisiami mesta s veľkosťou Paríža či štátu porovnateľného s Dánskom.

Prvý výpočet dnes zverejnili bádatelia z nórskeho ústavu pre výskum ovzdušia (Nilu). Podľa záznamov z meracích staníc odhadli, že sa do vzduchu z plynovodu dostalo 80-tisíc ton metánu. "Nič podobné sme predtým nezaznamenali," povedala televízii NRK bádateľka Cathrine Lundová Myhreová.

"Pre ľudí to nie je nebezpečné. V takej koncentrácii nejde o horľavý plyn," uviedol ďalší bádateľ z nórskeho ústavu Stephen Matthew Platt. Metán sa podľa neho presunie viac na sever k Fínsku smerom, ktorým veje vietor.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok