Putin oficiálne pripojil štyri okupované oblasti Ukrajiny k Ruskej federácii

ta3 TASR
30.9.2022 14:36

V Kremli s približne štvrťhodinovým oneskorením oproti avizovanému začiatku začala ceremónia, pri ktorej ruský prezident Vladimír Putin podpísal zmluvy o pripojení štyroch ukrajinských regiónov k Rusku. Ide zhruba o 15 percent rozlohy Ukrajiny a Kyjev tento krok odmieta ako nezákonný.

Putin robí strategické chyby, jeho jednotky sú vyčerpané, tvrdí šéf britskej spravodajskej služby
TASR/AP

Putin, na ktorého rozkaz ruské vojská vpadli na konci februára na Ukrajinu, obvinil "kolektívny Západ", že vedie proti Rusku hybridnú vojnu a snaží sa podriadiť si všetky krajiny sveta. Ale Rusko nebude žiť podľa falošných pravidiel, vyhlásil šéf Kremľa, podľa ktorého Západ nemá žiadne morálne právo hodnotiť počínanie Ruska. "Nikdy sme neprijali a neprijmeme taký politický rasizmus, nenávisť proti Rusku," povedal.

Putin okrem iného vyčítal Spojeným štátom bombardovanie Drážďan, Hirošimy a Nagasaki počas druhej svetovej vojny, aj to, že podľa jeho slov "fakticky dodnes okupujú" Nemecko a Japonsko. Európski politici sa podľa Putina pokorne podriaďujú požiadavkám Spojených štátov na zavádzanie ďalších sankcií proti Rusku, hoci tieto sankcie v zásade vedú k zničeniu európskeho priemyslu a odporujú záujmom európskych krajín.

Po piatkovom ceremoniáli prezident odovzdá podpísané dokumenty ruskému ústavnému súdu; pokiaľ ten nevznesie námietky, bude sa zmluvami zaoberať ruský parlament. Podľa ruskej televízie by to malo byť už budúci týždeň. Televízia pripomenula, že v prípade Krymu, ktorý Rusko anektovalo na jar 2014, ratifikácia príslušnej zmluvy zabrala tri dni.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok