Detaily o anektovaní Chersonskej a Záporožskej oblasti Kremeľ neuviedol, ceremónie sa zúčastnia aj oblastní lídri

ta3 TASR
30.9.2022 14:09

Rusko anektuje ukrajinskú Doneckú a Luhanskú oblasť v celom rozsahu. Ako tomu bude v prípade ďalších dvoch čiastočne okupovaných oblastí Ukrajiny - Chersonskej a Záporožskej - zatiaľ Kremeľ nešpecifikoval.

Kremeľ sa údajne stavia proti Putinovi, pomýšľa nad jeho výmenou
TASR/AP

Štyri okupované oblasti na juhu a východe Ukrajiny - Donecká, Luhanská, Chersonská a Záporožská oblasť - budú do Ruskej federácie začlenené v piatok popoludní podpísaním príslušných dokumentov v Kremli. Z týchto štyroch ukrajinských oblastí Rusko takmer úplne okupuje len Luhanskú. Zvyšné tri Moskva ovláda iba čiastočne a musí tam stále zvádzať boje s ukrajinskou armádou.

"Doneckú a Luhanskú ľudovú republiku Rusko uznáva v (administratívnych) hraniciach z roku 2014. Pokiaľ ide o územia regiónov Cherson a Záporožie, musím si to ešte vyjasniť, nemôžem na túto otázku zodpovedať v tomto momente," povedal niekoľko hodín pred piatkovou ceremóniou hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Na ceremónii v Georgijevskej sále Veľkého kremeľského paláca, na ktorej sa zúčastní aj prezident Vladimir Putin, budú prítomní aj Moskvou dosadení "lídri" štyroch uvedených oblastí, ktorí tam podpíšu "dohody" o ich pričlenení k Rusku. Štvorica Moskvou dosadených pohlavárov v stredu oficiálne požiadala Putina o anektovanie nimi vedených oblastí na základe výsledkov "referend" o pričlenení k Ruskej federácii, ktoré v štvorici okupovaných oblastí Ukrajiny prebehli od 23.-27. septembra. 

Podľa Kyjeva aj Západu išlo v skutočnosti o nelegitímne pseudohlasovania, ktoré boli narýchlo zorganizované v reakcii na úspešnú protiofenzívu ukrajinskej armády v Charkovskej oblasti. Mnohé krajiny preto vopred avizovali, že tieto výsledky týchto tzv. referend ani očakávanú anexiu okupovaných ukrajinských oblastí v žiadnom prípade neuznajú.

Ceremónie sa nezúčastní ruský patriarcha Kirill, pretože mal pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP. "Všetky plánované stretnutia a návštevy Jeho Svätosti patriarchu Kirilla sú zrušené," uviedla cirkev vo vyhlásení. Dodala, že patriarcha potrebuje pokoj na lôžku a zostane v izolácii.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok