Putin pri rozhodovaní zrejme obchádza velenie armády. Nedôveruje ministerstvu obrany, myslia si analytici z USA

ta3 ČTK
30.9.2022 11:07

Byrokratické zlyhania ruskej čiastočnej mobilizácie môžu nasvedčovať tomu, že ruský prezident Vladimir Putin opäť obchádza vyššie velenie ruskej armády. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády
TASR/AP

ISW podotkol, že už skôr zaznamenal početné prípady, keď Putin pri rozhodovaní o postupe ruskej invázie obišiel vyššie velenie. Deje sa tak zrejme preto, že šéf Kremľa nedôveruje ruskému ministerstvu obrany. Odporujúce si vyjadrenie kremeľských predstaviteľov a ruského ministerstva o mobilizácii môžu byť tiež dôkazom, že Putin ako vrchný veliteľ ozbrojených síl vydal protichodné rozkazy.

Putin nariadil čiastočnú mobilizáciu minulý týždeň v stredu. Minister obrany Sergej Šojgu pri tejto príležitosti uviedol, že do zbrane má byť povolaných asi 300.000 rezervistov s predchádzajúcou skúsenosťou z armády. V niektorých nezávislých ruských médiách sa ale objavili správy, že sa Moskva snaží zmobilizovať vyše milióna ľudí. Boli popísané prípady, keď predvolanie pred odvodovú komisiu dostávali ľudia viac-menej náhodne, napríklad na protestoch proti mobilizácii. Vo štvrtok Putin kritizoval chyby, ktoré sa podľa neho stali počas mobilizácie, a volal po ich náprave.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok