Putin pri rozhodovaní zrejme obchádza velenie armády. Nedôveruje ministerstvu obrany, myslia si analytici z USA

ta3 ČTK
30.9.2022 11:07

Byrokratické zlyhania ruskej čiastočnej mobilizácie môžu nasvedčovať tomu, že ruský prezident Vladimir Putin opäť obchádza vyššie velenie ruskej armády. Vo svojej najnovšej správe o vývoji vojny na Ukrajine to uviedli analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Slovenskí politici kritizujú Putinov krok na sociálnych sieťach. Obete si želajú mier, napísal úrad vlády
TASR/AP

Nasadenie mobilizovaných mužov v ohniskách bojov, napríklad na charkovskom alebo chersonskom fronte, môže podľa ISW znamenať, že Putin spolupracuje priamo s veliteľmi v teréne, ktorí pravdepodobne volajú po posilách. Tým sa porušuje štandardná prax, keď novo povolaní do zbrane absolvujú pred vyslaním na front prípravu.

Na vysielanie niektorých novo mobilizovaných na miesta intenzívnych bojov upozornilo vo štvrtok velenie ukrajinskej armády. Z polostrova Krym napríklad podľa generálneho štábu ukrajinskej armády odišlo do Chersonskej oblasti 2000 mobilizovaných. Vojenskí komisári na Kryme pritom podľa správy štábu dostali inštrukcie, aby prioritne povolali do zbrane príslušníkov menšiny Krymských Tatárov. Ďalšie jednotky čerstvo mobilizovaných a neskúsených vojakov boli bez predchádzajúcej prípravy podľa rovnakej správy vyslané do Doneckej oblasti.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok