ROZHOVOR: Matovič nič nepochopil, z Hegera som sklamaná, priznala Bittó Cigániková

ta3/nf; hm
1.10.2022 00:00

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková považuje vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera o hroziacom kolapse slovenskej ekonomiky za mimoriadne nešťastné. Počas odvolávania Igora Matoviča počula namiesto argumentov, prečo by mal zostať, len urážky. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, či by Progresívne Slovensko bolo pre ňu po voľbách prijateľným koaličným partnerom.

ROZHOVOR: Cigániková
TASR/Martin Baumann

Poslanec Tomáš Taraba vás tento týždeň vyzval, aby ste sa vzdali postu predsedníčky zdravotníckeho výboru. Uvažujete o zanechaní tejto pozície?

Popravde, už keď sme opúšťali koalíciu som rozmýšľala viackrát aj spolu s kolegami o tom, akým spôsobom budeme fungovať. Na druhej strane, úprimne, keď vidím ako súčasná koalícia komunikuje a spolupracuje s tarabovcami, kuffovcami, s ľuďmi, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS, tak nemám vôbec chuť posilňovať koalíciu ľuďmi z fašistickej strany tým, že by mali viac výborov.

Návrh na zavedenie inštitútu partnerského spolužitia z dielne vašej strany leží na stole a čaká na schválenie vašimi kolegami z parlamentu. Myslíte si, že prejde aj cez vašich konzervatívnych kolegov?

Je to verzia, ktorú pripravoval Ondrej Dostál. Dlhodobo sa snažil napísať ju tak, aby mala šancu prejsť. Myslím si, že klub OĽANO funguje na príkaz Igora Matoviča, a preto tomu nedávam veľkú šancu. Na druhej strane, keby bolo po našom, ten návrh by bol oveľa liberálnejší. Nádej tam je. Uvidíme, ako sa k tomu kolegovia postavia.

Ktorá z politických strán by bola pre vás prijateľným partnerom v povolebnej koalícii? Je vám politika Progresívneho Slovenska?

Áno, určite. V otázke osobných slobôd sme si veľmi blízki. Myslím si, že je to vzájomné. Je tam veľa šikovných ľudí, ktorí sú mi sympatickí. Tiež si myslím, že je to vzájomné. Je tam však sféra, v ktorej sa absolútne nezhodujeme, a to je tá takzvaná ľavica – pravica. Inými slovami, my sa snažíme, aby sa verejnými financiami neplytvalo, aby ľudia mali motiváciu vytvárať hodnoty. Pokiaľ ich vytvoria, aby im to v najväčšej možnej miere zostali. Aby to nebolo tak, že odvedú svoje ťažko zarobené peniaze nejakým politikom, ktorí budú potom rozhodovať čo s ich peniazmi. Veríme skôr v takýto systém.

Kolegovia z Progresívneho Slovenska majú skôr taký socialistický ľavicový prístup. V tomto si úplne nerozumieme, ale určite sú to inteligentní ľudia. Vieme sa dohodnúť, vieme sa porozprávať a tak to má byť. Viem si predstaviť spoluprácu s Progresívnym Slovenskom. Pokiaľ by sa viac liberálnych hlasov dostalo do parlamentu, myslí si, že by to veľmi pomohlo aj mentalite nášho národa a tolerancii v spoločnosti.  

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok