ROZHOVOR: Matovič nič nepochopil, z Hegera som sklamaná, priznala Bittó Cigániková

ta3/nf; hm
1.10.2022 00:00

Poslankyňa SaS Jana Bittó Cigániková považuje vyjadrenia premiéra Eduarda Hegera o hroziacom kolapse slovenskej ekonomiky za mimoriadne nešťastné. Počas odvolávania Igora Matoviča počula namiesto argumentov, prečo by mal zostať, len urážky. V rozhovore pre ta3 hovorí aj o tom, či by Progresívne Slovensko bolo pre ňu po voľbách prijateľným koaličným partnerom.

ROZHOVOR: Cigániková
TASR/Martin Baumann

Premiér Eduard Heger sa pre Financial Times vyjadril, že slovenskej ekonomike hrozí pre prudko rastúce náklady na elektrinu kolaps. Ak nezískame podľa neho miliardy z EÚ, tak by to mohlo našu ekonomiku zlikvidovať. Je podľa vás reálny scenár, že nám Únia pomôže?

Predpokladám, že scenár pomoci z EÚ je reálny. Takéto vyjadrenia považujem za mimoriadne nešťastné, najmä po tom, ako sa snažíme ľudí upokojiť. Najmä koalícia sa ľudí snaží upokojiť, ako je doma všetko v poriadku. Na druhej strane, potvrdzujú to aj mnohé dôvody, pre ktoré Igora Matoviča odvolávame. Jedným z hlavných dôvodov je aj rozvrat verejných financií a fatálne dopady jeho rozhodnutí na ne.

Hegera poslanci obviňujú, že svoju pozíciu premiéra nezvláda, zväčša narážali na to, že výraznejšie nezakročil do sporov medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Mal byť ráznejší?

Chcem opraviť, že nešlo o spory medzi Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom. Vždy je to tak, že spor má Igor Matovič s kýmkoľvek, kto si dovolí mať nejaký vlastný úsudok alebo nejaký iný návrh, názor, argument. V tom momente sa stáva nepriateľom. Je to krásne vidieť aj na jeho vystúpení v národnej rade, v ktorom ide do nechutnej osobnej roviny a osobných útokov. Takto je to vždy. Útokov je tak veľa, že keď sa raz za čas bránite, tak to ľuďom splýva. Je úplne evidentné, že ide o problém s Igorom Matovičom.

Áno, Eduard Heger ma sklamal. Očakávala som od neho, že urobí viac a dokáže viac vplývať na Igora Matoviča. Rozumiem, že to asi nejde po dobrom, ale mal možnosť povedať – Igor, keď to bude takto vyzerať, a ak by sme mali byť bez SaS, tak ja sa na tom podieľať nebudem. Rozhodol sa stáť za Igorom Matovičom, OĽANO sa rozhodlo uprednostniť kreslo pre Igora Matoviča, na ktoré je absolútne nevhodný, a dokazuje to pravidelne, pred záujmom Slovenska. Dobre vedieť.

Síce ste uviedli, že o poslankyni Romane Tabák sa vyjadrovať nechcete. Mohli by ste aspoň uviesť, prečo sa k tomu nechcete vyjadriť, keď máte priestor na obhajobu?

Všetko, čo som potrebovala povedať, som povedala v trestnom oznámení. Zvyšok nechávam na orgány činné v trestnom konaní. Myslím si, že incident, ktorý spôsobila, ktorého som bola obeťou, je naozaj neskutočné dno. Dokonca si myslím, že to nechápe, a že si myslí, že jej to nahráva body. Je to naozaj smutné.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok