Ľadovce môžu o 10 rokov zmiznúť, hovorí o jednom z najvyšších vrchov marsonautka Musilová

ta3
2.10.2022 07:00

Najvyšší vrchol Afriky, Kilimandžáro, pravdepodobne príde v dôsledku klimatických zmien podľa doktorky Michaely Musilovej o svoje ľadovce o približne 10 rokov. Je to v súlade so správou Organizácie Spojených národov z minulého roka, v ktorej životnosť ľadovcov bola odhadnutá na maximálne 20 rokov.

Ľadovce môžu o 10 rokov zmiznúť, hovorí o jednom z najvyšších vrchov marsonautka Musilová
Tím Michaely Musilovej

Dôležitou súčasťou projektu Koruna Zeme sú vzdelávacie a popularizačné aktivity. Medzi ne patrí spolupráca s austrálskou organizáciou STEM Punks, v rámci ktorej doktorka Musilová merala vlhkosť pôdy a svetelné znečistenie počas celej expedície. Školy a deti z rôznych končín sveta sa mohli zapojiť do projektu a porovnávať merania – údaje od doktorky Michaely Musilovej mohli porovnať s tými, ktoré vedia urobiť rovnakým spôsobom u nich doma.

Cieľom týchto aktivít je zapojiť mladých ľudí do výskumných projektov a zvýšiť ich záujem nielen o vedu, ale najmä o našu planétu. Cieľom astrobiologičky a marsonautky Michaely Musilovej je snaha upozorniť širokú verejnosť na to, aké závažné zmeny sa dejú vplyvom klimatickej krízy, aké je krehké naše životné prostredie a ako by sme sa mali oň lepšie starať. Z expedície plánuje v spolupráci so špičkovým dokumentaristom Rastislavom Hatiarom pripraviť dokumentárny film, ktorý bude hovoriť o týchto témach, ako aj o ľudskom znečistení prírody a o tom, čo môžeme spraviť, aby sme planéte pomohli.

Pre slovenskú marsonautku Michaelu Musilovú prestavuje projekt „Koruna Zeme“ určitým spôsobom aj astronautský výcvik. Vykonávať výskum a viesť tím v náročných podmienkach vysokých hôr jej môže pomôcť zdokonaliť si rôzne schopnosti, ktoré sú žiadané u astronautov. Všetky získané skúsenosti plánuje využiť v najbližších rokoch, keď sa bude hlásiť do astronautského výberu NASA, ak všetko pôjde podľa jej plánov.

Viac informácií o Michaele Musilovej sa dozveite z podcastu a rozhovoru pre ta3.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok