Ľadovce môžu o 10 rokov zmiznúť, hovorí o jednom z najvyšších vrchov marsonautka Musilová

ta3
2.10.2022 07:00

Najvyšší vrchol Afriky, Kilimandžáro, pravdepodobne príde v dôsledku klimatických zmien podľa doktorky Michaely Musilovej o svoje ľadovce o približne 10 rokov. Je to v súlade so správou Organizácie Spojených národov z minulého roka, v ktorej životnosť ľadovcov bola odhadnutá na maximálne 20 rokov.

Ľadovce môžu o 10 rokov zmiznúť, hovorí o jednom z najvyšších vrchov marsonautka Musilová
Tím Michaely Musilovej

Astrobiologička doktorka Michaela Musilová študovala dramaticky meniace sa životné prostredie tanzánskeho Kilimandžára počas svojho úspešného výstupu na prvý cieľ z projektu Koruna Zeme. Ide o sériu výskumno-vzdelávacích expedícií na najvyšší vrchol na každom svetadiele v najbližších piatich rokoch.

Testovali aj techniku

V sobotu 1. októbra o 21:00 sa s ňou môžu spojiť jej fanúšikovia a dozvedieť sa viac o jej expedícii. Plánuje špeciálny instagramový livestream na cez jej profil @astro_Michaela

Doktorka Musilová študovala počas expedície životné prostredie v Národnom parku Kilimandžáro, a to najmä organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach. Astrobiologička pozorovala aj to, ako sa mení ekosystém národného parku s ubúdajúcimi ľadovcami, ktoré podľa jej zistení môžu pre klimatické zmeny úplne zmiznúť už o 10 rokov.

Okrem tohto výskumu sa Musilová a jej tím venovali testovaniu rôznych technológií. Išlo napríklad o prístroj pre rýchlu komunikáciu s blízkymi a prvou pomocou použitím satelitov, ako aj metódy pre praktickú sterilizáciu vody v extrémnych podmienkach.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok