Dobrá správa pre milovníkov kávy. Dve až tri šálky denne môžu prispieť k dlhovekosti

ta3 ČTK
1.10.2022 09:00

Konzumácia dvoch až troch šálok kávy denne možno prispieva k dlhovekosti, uvádza nová štúdia. Milovníci kávy majú podľa nej aj nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorí sa tomuto nápoju skôr vyhýbajú.

Dobrá správa pre milovníkov kávy. Dve až tri šálky denne môžu prispieť k dlhovekosti
TASR/Marko Erd

"Najznámejšou zložkou kávy je kofeín, ale tento nápoj obsahuje viac ako 100 biologicky aktívnych zložiek," poznamenal Kistler s tým, že za súvislosť medzi pitím kávy a zníženým rizikom kardiovaskulárnych ochorení sú pravdepodobne zodpovedné iné zložky ako kofeín. "Naše zistenia naznačujú, že od pitia obmedzeného množstva všetkých druhov kávy by sa nemalo odrádzať a že to naopak môže byť zdravé pre srdce," dodal.

Necelých 450-tisíc ľudí vyplnilo dotazník, v ktorom odpovedali na otázky, koľko šálok kávy denne vypijú a či obvykle pijú instantnú, mletú alebo bezkofeínovú kávu. Potom boli respondenti rozdelení do šiestich skupín podľa toho, koľko kávy pravidelne pijú. Za 12,5 rokov sledovania zomrelo zhruba šesť percent respondentov. Zatiaľ čo všetky druhy kávy boli spojené so znížením rizika kardiovaskulárnych ochorení, najnižšie riziko bolo zaznamenané u tých, ktorí pili dve až tri šálky denne.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok