Dobrá správa pre milovníkov kávy. Dve až tri šálky denne môžu prispieť k dlhovekosti

ta3 ČTK
1.10.2022 09:00

Konzumácia dvoch až troch šálok kávy denne možno prispieva k dlhovekosti, uvádza nová štúdia. Milovníci kávy majú podľa nej aj nižšie riziko kardiovaskulárnych ochorení ako tí, ktorí sa tomuto nápoju skôr vyhýbajú.

Dobrá správa pre milovníkov kávy. Dve až tri šálky denne môžu prispieť k dlhovekosti
TASR/Marko Erd

Závery štúdie publikovanej v odbornom časopise European Journal of Preventative Cardiology, o ktorej informoval spravodajský web Sky News, sa vzťahujú na mletú, instantnú aj bezkofeínovú kávu. Výskumníci v tejto súvislosti navrhujú, aby bolo pitie kávy považované za súčasť zdravého životného štýlu. Najväčšie zníženie zdravotných rizík vedci zaznamenali u osôb, ktoré pili dve až tri šálky kávy denne. V porovnaní s nepitím kávy bola u bezkofeínovej, mletej a instantnej kávy pravdepodobnosť úmrtia počas 12,5 roka trvania štúdie o 14 percent, 27 percent a 11 percent nižšia.

"V tejto rozsiahlej observačnej štúdii bola instantná a bezkofeínová káva spojená s rovnakým znížením výskytu kardiovaskulárnych ochorení a úmrtí na kardiovaskulárne ochorenie alebo z akejkoľvek príčiny," uviedol autor štúdie, kardiológ Peter Kistler. "Výsledky naznačujú, že nízka až stredná konzumácia mletej, instantnej a bezkofeínovej kávy by mala byť považovaná za súčasť zdravého životného štýlu," dodal.

Štúdia skúmala súvislosti medzi rôznymi druhmi kávy a srdcovým rytmom, kardiovaskulárnymi chorobami a úmrtím na základe údajov zo štúdie britskej biobanky, do ktorej boli zaradení dospelí vo veku 40 až 69 rokov. Medzi kardiovaskulárne choroby boli zahrnuté ischemická choroba srdca, kongestívne srdcové zlyhanie a ischemická cievna mozgová príhoda.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok