Nemecko ide regulovať ceny energií. Stavilo na hospodársky fond v hodnote dvesto miliárd eur

TA3 ČTK
29.9.2022 14:26

Nemecko podporí stabilizáciu cien energií zvláštnym hospodárskym fondom v objeme až 200 miliárd eur. Na mimoriadnom vyhlásení to oznámil nemecký kancelár Olaf Scholz. Povedal tiež, že vďaka novému súboru opatrení, ktorý nazval obranným dáždnikom, už nebude potrebný nový poplatok za obstaranie plynu. Ten má začať v Nemecku platiť od soboty.

plyn (ilu) (SITA/AP)
SITA/AP

"Ceny musia klesnúť," povedal Scholz, ktorý sa k spoločnému tlačovému vystúpeniu s ministrami financií a hospodárstva Christianom Lindnerom a Robertom Habeckom pripojil kvôli nákaze koronavírusom digitálne. Vláda teraz podľa Scholza prichádza s takzvaným obranným dáždnikom, aby ochránila obyvateľov a tiež podniky ohrozené vysokými cenami energií.

Finančnú podporu opatreniam vrátane cenových bŕzd na elektrickú energiu a plyn poskytne hospodársky a stabilizačný fond, ktorý bude financovaný pôžičkami. Podľa kancelára to pomôže všetkým potrebným v tomto roku a aj v nadchádzajúcich dvoch rokoch.

Scholz tiež oznámil, že vďaka novému opatreniu nebude potrebný poplatok za obstaranie plynu, ktorý sa vláda rozhodla zrušiť. Spomínaný poplatok by odberateľom zdražil túto energetickú surovinu o 2,4 centu za kilowatthodinu (kWh), čo by u domácností predstavovalo ročne aj stovky eur. Habeck pôvodne poplatok hájil ako nevyhnutný kvôli záchrane dodávateľov plynu, v posledných dňoch ale hovoril o jeho nahradení novým mechanizmom.

"Nemecko je v energetickej vojne," povedal Lindner. Verejnosť ale uistil, že Nemecko je hospodársky dostatočne silné, aby problémy prekonalo.

Scholz na úvod prejavu povedal, že po poškodení podmorských plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je jasné, že z Ruska v dohľadnej dobe žiadny plyn nepríde. "Nemecko je ale dobre pripravené," povedal. Krajina podľa neho buduje terminály na skvapalnený zemný plyn (LNG) a zásobníky plynu sú naplnené z viac ako 90 percent.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok