Štáty EÚ smerujú k dohode. Mali by schváliť balík opatrení proti zdražovaniu energií

ta3 ČTK
29.9.2022 14:05

Štáty Európskej únie sa v piatok zrejme zhodnú na balíku krízových opatrení proti dopadom vysokých cien energií. Ministri energetiky schvália maximálnu hranicu príjmov elektrární a producentov fosílnych palív rovnako ako povinné úspory elektriny. Novinárom to oznámil dobre informovaný činiteľ Únie. Debata o cenovom strope pre plyn podľa neho zrejme neprinesie okamžitú zhodu, Európska komisia však budúci týždeň predloží podrobnejší návrh ďalšieho postupu.

Krajiny sa zaviazali, že prestanú používať uhlie. Najväčší znečisťovatelia dohodu nepodpísali
TASR/AP (ilu)

Pri druhej mimoriadnej schôdzke zvolanej počas septembra českým predsedníctvom budú mať únijní ministri na stole sériu opatrení, ktoré majú pomôcť najmä domácnostiam a firmám čeliacim problémom kvôli rekordne drahým energiám. Českí diplomati vyjednávali s ostatnými štátmi EÚ úpravy pôvodného návrhu Európskej komisie, v ktorom chcelo mnoho krajín zohľadniť vlastné požiadavky. "Chceli sme si byť istí, že opatrenia, ktoré už členské štáty prijali, sú s týmto nariadením v súlade," vyhlásil spomínaný činiteľ.

Základné parametre návrhu sa však podľa neho ani po poslednom stredajšom rokovaní veľvyslancov nezmenili. EÚ by teda mala zaviesť strop na príjmy elektrární, používajúcich lacnejšie zdroje ako plyn, na 180 eurách za megawatthodinu. O časť peňazí prídu aj producenti fosílnych palív, ktorí by mali štátom prispieť 33 percentami z čiastky, ktorá bude presahovať 120 percent ich priemerných ziskov z posledných troch rokov. Podľa odhadov komisie by tým štáty mohli na podporu domácností a firiem zhromaždiť okolo 142 miliárd eur.

Podľa diplomatov by tieto opatrenia v kombinácii s povinnými úsporami elektriny mali pokryť veľkú časť nákladov na vlastné opatrenia, ktoré už časť krajín vrátane Česka začala zavádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok