Čierna diera financií i dominanta IT. Boli by kandidáti na košického župana za uhoľné prázdniny?

ta3/PG
28.9.2022 22:59

Riešenia energetickej krízy, možné uhoľné prázdniny, transparentnosť investícií či obnova turizmu a nízky počet zdravotníkov. Na tieto témy diskutovali piati z celkovo 12 kandidátov na post predsedu Košického samosprávneho kraja. Debata sa uskutočnila v historickom župnom dome Východoslovenskej galérie v Košiciach a bola šiestou zo série Predvolebných diskusií ta3.

Čierna diera financií i dominanta IT. Boli by kandidáti na košického župana za uhoľné prázdniny?
ta3

Úder pod pás

Kandidátkou na post predsedníčky KSK je právnička a mediátorka Monika Sofiya Soročinová, ktorá kandiduje ako nezávislá. Bývalá členka strany Vlasť prirovnala manažovanie energetickej krízy k manažovaniu pandémie. "Už nebuďme solidárni k západnému svetu, máme tu oveľa nižšie platy. Riešením je nepredávať elektrinu cez burzu," povedala, a zároveň dodala, že až keď bude kraj energeticky sebestačný, potom je možné exportovať.

Podľa nej sú uhoľné prázdniny krajným a neprijateľným riešením. V otázke energetického obmedzenia sociálnych domov si myslí, že obmedzovať seniorov je vylúčené. "Pri týchto témach si nie som istá, či sa posúvame dopredu alebo späť," polemizovala Soročinová. Kritizovala tiež nízky počet výberových konaní, ktoré podľa jej slov nie sú dostatočne transparentné. "V rámci transparentnosti je to úder pod pás," vyhlásila. Na záver dodala, že je fanúšikom spätného získavania historických a kultúrnych majetkov. "Rozumiem potrebám ľudí a budem sa snažiť pracovať pre všetky generácie v tomto kraji," prehovorila k občanom. 

Aký kraj, taká kauza

Ďalším záujemcom o kreslo župana KSK je niekdajší riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií Róbert Suja s podporou strany Hlas-SD. Analytik ako riešenia energetickej krízy vníma zmapovanie energetickej náročnosti majetkov v správe kraja a prípravu na krízové scenáre. "Zatváranie škôl musí byť centrálne koordinované. Na úrovni kraja si to neviem predstaviť," uviedol v kontexte vysokých cien energií. 

Suja ďalej kritizoval počet investičných projektov KSK. Súčasný župan podľa jeho slov presúva veľkú časť kapitálu zo správy ciest. "Nevenujeme sa témam rozvoja, pretože riešime kauzu za kauzou. Ale toto vypovedá o tom, v akom stave je náš kraj," kritizoval. Znepokojuje ho vysoký priemerný vek a nízky počet zdravotníkov. "Ľudia sa budú pre to sťahovať preč z dediny. V každej väčšej obci musí byť lekár," vyhlásil. Na záver dodal, že chce posunúť kraj vyššie. Sujovou hlavnou snahou bude podľa jeho slov získať dodatočné finančné zdroje nad rámec rozpočtu. "Chcem iný kraj pre všetkých," vyslovil svoje motto. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok