Dopyt po iPhonoch slabne. Apple navyšovať výrobu napokon nebude

ta3 ČTK
28.9.2022 13:26

Americká spoločnosť Apple upúšťa od plánu zvýšiť v tomto roku výrobu svojich nových prístrojov iPhone. Dopyt po nich totiž nerastie, ako firma očakávala. S odvolaním sa na informované zdroje to uviedla agentúra Bloomberg.

Dopyt po iPhonoch slabne. Apple navyšovať výrobu napokon nebude
AP Photo/Yuki Iwamura

Firma oznámila dodávateľom, aby nezvyšovali montáž nového prístroja iPhone 14 v druhej polovici tohto roku až o šesť miliónov kusov. Namiesto toho firma plánuje vyrobiť za toto obdobie 90 miliónov telefónov, čo je takmer rovnaký počet ako pred rokom.

Dopyt po drahších modeloch iPhone 14 Pro je ale silnejší ako po základnej verzii. Najmenej jeden z dodávateľov Applu tak presunul výrobnú kapacitu z lacnejších modelov na drahšie, dodal Bloomberg.

Apple tento týždeň uviedol, že začne vyrábať iPhone 14 v Indii, pretože presúva časť výroby z Číny. Nový prístroj bol predstavený tento mesiac. Apple v týždňoch pred uvedením nového iPhonu 14 zvýšil výhľad predaja. Niektorí jeho dodávatelia sa potom začali pripravovať na rast objednávok o sedem percent.

Čína, ktorá je najväčším svetovým trhom so smartfónmi, ale aktuálne prechádza hospodárskym útlmom. Ten zasiahol domácich výrobcov mobilných telefónov a ovplyvnil aj predaj prístrojov iPhone. Podľa pondelňajšej správy finančnej spoločnosti Jefferies boli nákupy iPhonu 14 v prvých troch dňoch dostupnosti v Číne o 11 percent nižšie ako u jeho predchodcu v minulom roku.

Celosvetový dopyt po spotrebnej elektronike tiež utlmila prudko rastúca inflácia a obavy z recesie. Podľa odhadu výskumnej spoločnosti IDC tento rok predaj smartfónov klesne o 6,5 percenta na 1,27 miliardy kusov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok