Apple predstavil nový rad produktov. Ich čínski výrobcovia sú však v karanténe

ta3/Milan Špak
10.9.2022 06:00

Spoločnosť Apple v stredu 7. septembra uviedla na trh nové modely svojich iPhonov, hodinky Apple Watch a slúchadlá AirPods, pričom svoje nové produkty predstavila podľa plánu aj napriek tomu, že rok zápasí s problémami v dodávateľskom reťazci.

Apple predstavil nový rad produktov. Ich čínski výrobcovia sú však v karanténe
AP Photo/Jeff Chiu

Séria problémov v Číne prinútila spoločnosť Apple tento rok pracovať mimoriadne tvrdo na tom, aby mohla predstaviť tieto produkty včas. V hlase generálneho riaditeľa Apple Tima Cooka bolo pri predstavovaní nových modelov cítiť úľavu, píše Fortune.

"Dnes tieto produkty a vaše skúsenosti s nimi ešte vylepšíme," povedal Cook na slávnostnom podujatí s názvom Far Out, ktoré sa vysielalo na YouTube. "Som hrdý na všetky tímy a tvrdú prácu, vďaka ktorej tieto produkty vznikli." Aktuálne však Apple čelí niečomu, čo môže byť oveľa väčšou prekážkou - dodávať nové smartfóny, hodinky a slúchadlá spotrebiteľom.

Väzby na Čínu

Apple sa pri výrobe väčšiny svojich produktov spolieha na systém tovární, dodávateľov a montážnych firiem v Číne. Dodávateľský reťazec sa však tento rok dostal do chaosu v dôsledku politiky nulovej tolerancie v súvislosti s Covidom-19, ktorú presadzuje čínska vláda. Cook v júli povedal, že mesačný lockdown v kľúčovom obchodnom a výrobnom centre v Šanghaji pribrzdil výrobu počítačových produktov Apple.

Vzhľadom na problémy s čínskym dodávateľským reťazcom sú niektorí analytici prekvapení, že spoločnosť Apple dokázala predstaviť svoj nový rad produktov včas. "Uvedenie troch nových základných hardvérových produktov v rámci ekosystému Apple napriek najväčšej kríze dodávateľského reťazca v modernej histórii je pre Tima Cooka a jeho tím veľkým úspechom," napísal v stredu Dan Ives, výkonný riaditeľ spoločnosti Wedbush Securities, ktorá sa zaoberá správou majetku.

Obavy o dodávky

Po uvedení nových produktov na trh sa milióny spotrebiteľov spoliehajú na to, že im ich Apple doručí. Aby sa tak stalo, továrne čínskych dodávateľov spoločnosti budú musieť bežať na plné obrátky. To však môže skomplikovať aktuálna situácia.

Podľa čínskeho periodika Caixin je začiatkom septembra 33 miest a 65 miliónov ľudí v Číne v nejakom type lockdownu a niektorí z kľúčových čínskych dodávateľov spoločnosti Apple uviazli v jednom z nich. Chengdu, mesto s 20 miliónmi obyvateľov na juhu Číny, je domovom najmenej troch kľúčových dodávateľov Apple, spoločností Foxconn, BYD a Jabil, ktoré vyrábajú Apple iPad. Títo dodávatelia, ktorí už v posledných mesiacoch pracovali v zníženej kapacite v dôsledku vlny horúčav a následného nedostatku energie, sú spolu so zvyškom mesta od minulého týždňa v takmer úplnom lockdowne.

Aby zostali továrne otvorené počas lockdownu, títo dodávatelia zaviedli "uzavretú výrobu", ktorá zahŕňa karanténu pracovníkov mimo ich pracovnej doby. Pre továrne však bude pravdepodobne ťažké fungovať na plný výkon. "Nová séria opatrení by mohla priniesť nové narušenia plánovanej výroby. Je to skutočne rušné obdobie a máme obavy, že sa opatrenia tak skoro neuvoľnia," povedal pre noviny Nikkei Asia zdroj so znalosťou dodávateľského reťazca Apple v Chengdu.

Neúspešné snahy o zníženie závislosti

Apple sa v posledných rokoch pokúsil znížiť svoju závislosť od Číny presťahovaním viacerých tovární a dodávateľov, napríklad do Indie. Snahy spoločnosti o diverzifikáciu však zmarila čoraz sofistikovanejšia sieť dodávateľov a tovární v Číne. 

Kvalita výroby v Číne sa zlepšuje, a tak Apple začal nakupovať viac a viac komponentov práve od čínskych spoločností. "Tento trend sa nespomaľuje," povedal pre The New York Times Dan Wang, analytik Gavekal Dragonomics.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok