Za únikom plynu z Nord Streamu stoja špeciálne jednotky, myslí si expert na energetiku

ta3/dp Seznam Zprávy
27.9.2022 17:08

Podľa experta na energetiku Jiřího Gavora mohli útok na plynovody Nord Stream vykonať z miniponorky, alebo to urobil potápač, ktorý vyskočil z člna. Uviedol to v rozhovore pre český portál Seznam Zprávy. Podotkol aj, že poškodenie môže vyradiť potrubie na celú zimu.

Za únikom plynu z Nord Streamu stoja špeciálne jednotky, myslí si expert na energetiku
TASR/AP

Švédske a dánske meracie stanice v pondelok zaznamenali masívne podmorské výbuchy na miestach, kde z plynovodu Nord Stream následne začal unikať plyn. Oznámilo to v utorok švédske seizmologické stredisko. Kvôli únikom zvolali na utorok obe severské krajiny krízové štáby, uviedla agentúra DPA. 

Dvojica plynovodov spájajúca po dne Baltského mora Rusko s Nemeckom sa stala najmä po ruskej invázii na Ukrajinu predmetom politických sporov. Portál Seznam Zprávy oslovil výkonného riaditeľa Asociácie nezávislých dodávateľov energií Jiřího Gavora, aby s ním prebral okolnosti zvláštnej udalosti

Energetika sa pýtali, ako je možné takúto sabotáž technicky vykonať. Myslí si, že k sabotáži nie je potrebný odborník. "Domnievam sa, že to bola akcia špeciálnych jednotiek alebo špeciálne školenej osoby na tieto účely, teda skôr vojenského charakteru. Rovnakým spôsobom uvažujú aj Nemci. Prvé správy z Ruska hovorili o tom, že je tam niekde diera. Keby to bola jedna rúra, mohlo by to tak byť. Keď sú ale v krátkom časovom slede prederavené plynovody viackrát, nie je to náhoda ani únava materiálu. Prikláňam sa k názoru, že je to cielená akcia," uviedol. 

Uškodí to aj atmosfére

Gavor hovorí, že plyn unikne do ovzdušia, žiadnu katastrofu ako únik ropy to nespôsobí. "Je to ale nepríjemné, metán je skleníkový plyn, do atmosféry sa dostane veľké množstvo plynu," dodal. 

More v tej oblasti nie je hlboké. Hĺbka je niekoľko desiatok metrov. Podľa energetika útok vykonali "z miniponorky, alebo to bol potápač, ktorý vyskočil z nejakého člna. Nie je to v nedosiahnuteľnej hĺbke". Myslí si, že oprava plynovodu bude veľkým problémom. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok