Cena plynu pre európsky trh sa zvyšuje, reaguje tak na úniky z potrubia Nord Stream

TA3 ČTK
27.9.2022 16:22

Veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh v utorok prudko stúpla v reakcii na správy o únikoch plynu z potrubia Nord Stream a o možných ruských sankciách voči ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Naftogaz.

d
TASR/AP

Kľúčový termínový kontrakt na plyn s dodaním v októbri vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku zdražel o takmer 20 percent a uzavrel sa na 208 eurách za megawatthodinu (MWh). Cena kontraktu je tak niekoľkonásobne vyššia ako pred rokom, kedy sa pohybovala v blízkosti 40 eur za MWh.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom v podvečer varovala, že Naftogaz by sa mohol stať terčom ruských sankcií, ktoré by mohli zastaviť tranzit ruského plynu do Európy cez Ukrajinu. Rusko by podľa Gazpromu mohlo sankcie uvaliť v súvislosti s arbitrážnym konaním, ktoré Naftogaz začal proti Gazpromu, pretože ruský podnik nezaplatil za služby spojené s prepravou plynu cez Ukrajinu.

Plyn zdražoval už pred vyhlásením Gazpromu, a to v reakcii na správy o únikoch plynu z plynovodov Nord Stream 1 aj Nord Stream 2. Ani jeden z týchto plynovodov síce v súčasnosti plyn do Európskej únie nedodáva, úniky však vyvolali obavy ohľadom bezpečnosti európskej plynovej infraštruktúry, napísala agentúra Reuters.

V súvislosti s únikmi sa objavili špekulácie o možnej sabotáži. "Úniky plynu pri Nord Streame 1 aj Nord Streame 2 nevyzerajú ako náhoda," uviedol analytik Tom Marzec-Manser zo spoločnosti ICIS.

Nord Stream 1 vedie z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora. Rusko však dodávky týmto potrubím na konci augusta zastavilo, čo zdôvodnilo technickými problémami. Paralelný plynovod Nord Stream 2 bol dokončený vlani, jeho sprevádzkovanie však zabránil nemecký kancelár Olaf Scholz krátko predtým, než ruské vojská vo februári napadli Ukrajinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok