Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?

ta3/nf ČTK
29.9.2022 00:00

V Taliansku bude prvýkrát od 2. svetovej vojny vládnuť krajná pravica. Predčasné parlamentné voľby vyhrala konzervatívna strana Bratia Talianska s 26 % voličských hlasov. Historicky prvou premiérkou v dejinách krajiny sa zrejme stane jej líderka Giorgia Meloniová. Aké je jej politické pozadie, a čo od nej môžu očakávať Taliani a Európska únia?

Giorgia, žena, matka a kresťanka, ktorej vzorom je Orbán. Kto je budúca talianska premiérka?
TASR/AP

Autorka známeho prejavu "Som Giorgia, žena, matka a kresťanka" má aj vládne skúsenosti. Vo štvrtom kabinete Silvia Berlusconiho v rokoch 2008 až 2011 bola ministerkou pre mládež, vtedy ešte ako členka jeho strany Ľud slobody.

Obavy z návratu fašizmu

O obavách z možného návratu fašizmu Meloniová hovorí s obľubou ako o "starých obchodoch". Tvrdí, že sa nepozerá do minulosti, ale iba do budúcnosti. Zdôrazňuje, že jej ambíciou je presadiť "normálne veci", ako odklon od globalizácie, energetickú suverenitu krajiny a podporu výrobkov so značkou "Made in Italy". Ochod krajiny z Európskej únie už nepresadzuje.

V terajšej kampani sa tiež vyslovila, že by rada zmenila ústavu. Podľa jej predstáv by mal mať prezident silnejšie postavenie, byť volený priamo občanmi a viesť vládu. Odmieta potraty, zároveň vraj nechce rušiť zákon z roku 1978, ktorý ich v Taliansku povolil.

Politickou inšpiráciou Meloniovej je maďarský premiér Viktor Orbán, píše britský spravodajský web The Guardian s dodatkom, že je to muž, ktorý v posledných rokoch zničil v Maďarsku opozíciu. Poskytol občanom krátkodobý pocit bezpečia, ale Maďari za to draho zaplatili v podobe ekonomickej nestability a predovšetkým straty svojich práv, uvádza denník.

Meloniová povedala, že je pro-NATO a proti „brutálnej agresii“ voči Ukrajine zo strany Ruska. „Naša pozícia v prozápadnom tábore je jasná,“ povedala v rozhovore pre americký denník The Washington Post 13. septembra. „Necítim, že potrebujem, aby ma prijala Európska únia. Nepovažujem sa za monštrum, hrozbu ani nebezpečnú osobu," dodala pre denník.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok