Energetický armagedon a tlak na vládu. Mazurek ani Kuffa na diskusiu ta3 neprišli

ta3/Patrik Guľa
26.9.2022 23:03

Riešenia energetickej krízy, školstvo, zdravotníctvo, podpora investorov či výstavba ciest. V historickej budove Divadla Jonáša Záborského v Prešove sa druhej zo série Predvolebných diskusií ta3 zúčastnilo päť z celkovo ôsmich kandidátov na post predsedu Prešovského samosprávneho kraja. Milan Mazurek, Filip Kuffa a Patrícia Reháková na diskusiu neprišli.

Energetický armagedon a tlak na vládu. Mazurek ani Kuffa na diskusiu ta3 neprišli
ta3

Energetický armagedon

Ďalším záujemcom o post predsedu PSK je ústredný riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák, ktorý je nominantom strán Smer-SD, Hlas-SD, SNS a Aliancia. Podľa jeho slov je mu téma energetickej krízy blízka. "Po roku musím povedať, že štát nepomohol a nezasiahol. Samosprávy čaká energetický armagedon," vyhlásil na úvod. Vyzval, aby PSK využil peniaze, ktoré sú nevyčerpané z eurofondov. Od jari je podľa jeho slov vláda hluchá a slepá a nechce riešiť problém.

Kritizoval hospodárenie súčasného predsedu prešovského VÚC Milana Majerského. "Dnes sme v situácii, kedy sa smädný pozerá do studne a hladný pozerá do letákov," konštatoval Kaliňák. V Prešovskom kraji podľa neho zostal všestranný rozvoj v medziach zákona. Chce upraviť dotácie tak, aby mali podľa jeho slov hlavu a pätu, a aby sa mohlo pomôcť obciam.

Ako uviedol, je znepokojený z predaja budov VÚC, ktoré si myslí, že majú stále využitie. "Ja v nich vidím potenciál, môže tam byť nájomný byt alebo sociálny domov," povedal. PSK musí mať podľa Kaliňáka také zriadenie, aby župan mohol byť "bodyguardom" obcí a miest. Zdravotníctvo a školstvo vníma ako dôležité témy a chce garantovať ženám, že nebudú musieť pracovať ako opatrovateľky v Rakúsku.

Kaliňák na záver kritizoval Majerského optimalizáciu sietí nemocníc. "Lakujete hrdzu na ružovo, aby to vyzeralo dobre," poznamenal. Ďalej ho vyzval, aby sa začal zaoberať reálnymi vecami a riešením životných situácií ľudí. "Neponúkam nič viac ako odbornosť a profesionalitu. O to sa budem opierať počas výkonu mandátu," dodal v záverečnom príhovore voličom.

Kde je cesta, tam je život

O znovuzvolenie za predsedu Prešovského kraja sa uchádza líder KDH Milan Majerský, ktorého podporuje aj hnutie Sme Rodina a strany Za ľudí a SaS. V úvode upozornil na problémy súvisiace s blížiacou sa energetickou krízou. "Problém bude trápiť predovšetkým rodiny a bežného človeka. My sme sa už dávno predtým poisťovali v rámci PSK, keď sme znižovali náročnosť elektriny a kapacitu ističov," uviedol.

Štát samosprávnym krajom podľa jeho slov nepomáha. Jedným z jeho hlavných bodov v prípade znovuzvolenia je pomoc kultúrnym a základným školám. Chce mať vykompenzované zníženie daní, ktoré štát spôsobil pri legislatívnej úprave. Podľa Majerského je Prešovský kraj piaty, čo sa týka zadlženosti. "Boli sme katalyzátorom rozvoja regiónu, dali sme veľa financií na rozvoj," uviedol kandidát. Kraj sa podľa neho nikdy tak nerozvíjali ako teraz.

Najdôležitejším bodom rozvoja VÚC je podľa Majerského výstavba ciest. "Veľa sme investovali do ciest, pretože kde je cesta, tam je život," povedal. Dôležité sú podľa neho aj cyklochodníky, ktoré majú budovať cestovný ruch. Ďalej dodal, že v neposlednom rade je dôležitá rodina. "V našom kraji je veľa rodín, ktoré majú vážne problémy, sú v núdzi a potrebujú pomoc. Dali sme si záväzok týmto rodinám pomôcť 100-tisíc eurami."

Majerský predstavil na záver úspechy a to, čo počas jeho päťročného funkčného obdobia stihol urobiť. "Máme za sebou skutky, nemlátime prázdnu slamu, ale máme výsledky. Zvoľte si skúsenosti, nie sľuby," odkázal voličom.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok