Japonsko sprísnilo protiruské sankcie, Moskva vzápätí zadržala japonského konzula

ta3 ČTK
26.9.2022 20:35

Ruská tajná služba FSB podľa agentúry RIA Novosti zadržala vo Vladivostoku na východe Ruska kvôli údajnej špionáži japonského konzula. Moskva diplomata neskôr označila za nežiaducu osobu.

Japonsko sprísnilo protiruské sankcie, Moskva vzápätí zadržala japonského konzula
Twitter/ NEXTA

Správa o zadržaní diplomata prišla niekoľko hodín po tom, čo Japonsko oznámilo ďalšie sprísnenie svojich protiruských sankcií.

FSB uviedla, že konzula zadržala vo chvíli, keď za odplatu dostával tajné informácie o podrobnostiach spolupráce Ruska s "jednou z krajín ázijsko-tichomorského regiónu" a o vplyve západných sankcií na hospodárstvo Prímorského kraja na ruskom Ďalekom východe. Vo videozázname natočenom pri výsluchu konzul podľa ruskej agentúry TASS priznal, že porušil ruské zákony.

Moskva dala japonskej strane diplomatickou cestou najavo svoj nesúhlas a rozhodla o vyhostení diplomata. Japonské sprísnenie protiruských sankcií sa týka vývozu materiálov, ktoré by sa dali použiť na výrobu chemických zbraní, informoval hovorca japonskej vlády Hirokazu Macuno. 

Japonsko tiež na svoj sankčný zoznam pridalo 21 ruských organizácií, medzi ktorými sú napríklad vedecké laboratóriá. Japonská vláda v pondelok tiež schválila nové sankcie, ktoré minulý týždeň zverejnil japonský minister zahraničia na schôdzke skupiny G7.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok