Európska únia sa nezhoduje na protiruských sankciách, blokuje ich Maďarsko

ta3 ČTK
26.9.2022 20:14

Štáty Európskej únie zatiaľ nenašli spoločnú reč pri rokovaní o siedmom balíku protiruských sankcií, ktorého zásadné súčasti narážajú zvlášť na odpor Maďarska. Kvôli nezhodám na navrhnutom zastropovaní cien ruskej ropy budú krajiny zrejme o tomto kroku vyjednávať oddelene od novej sankčnej sady, napísala dnes agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje Únie.

Európska únia vlajka 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Budapešť sa v pondelok tiež vyslovila proti obmedzeniu spolupráce s ruským jadrovým sektorom. EÚ zatiaľ nedospela k zhode ani v prístupe k Rusom utekajúcim z krajiny pred mobilizáciou.

Európska komisia počas víkendu predstavila členským krajinám návrhy postihov, ku ktorých urýchlenej príprave vyzvali minulý týždeň únijní ministri zahraničia. Európsky blok tým reaguje na mobilizáciu vyhlásenú prezidentom Vladimirom Putinom rovnako ako na hlasovanie o pripojení k Rusku narýchlo usporiadané v Moskvou okupovaných častiach Ukrajiny a v samozvaných proruských útvaroch na východe krajiny.

Veľká časť štátov EÚ podporuje stanovenie stropu na cenu ropy dovážanej z Ruska, o ktorom nedávno rokovala aj skupina vyspelých krajín G7. Bloomberg v pondelok s odvolaním sa na diplomatické zdroje uviedol, že najmä Maďarsko a Cyprus nechcú tento krok podporiť. Vzhľadom na potrebnú jednomyseľnosť pri schvaľovaní sankcií sa bez ich súhlasu ďalšie štáty nezaobídu.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó v pondelok podľa agentúry AFP vyhlásil, že pre Budapešť je neprekročiteľnou "červenou líniou" obmedzenie nukleárnej spolupráce s Ruskom. Maďarsko, ktorého premiér Viktor Orbán je považovaný za hlavného Putinovho spojenca v EÚ, má s ruskou spoločnosťou Rosatom dohody o stavbe nových jadrových reaktorov.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok